Posebno izdanje knjige pape Franje „Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?“ paralizirani atletičar nosit će pješice, pomoću tehnološkoga egzoskeleta, stotinu kilometara po norveškom otočju Svalbard u Arktičkom oceanu te spremiti u trezor na Spitsbergu (Global Seed Vault), otvorenom godine 2008., koji sjemenje više stotina tisuća različitih biljnih vrsta čuva od izumiranja potaknutoga globalnim zatopljenjem ili drugim katastrofama, a od veljače će za buduće naraštaje čuvati i „sjeme nade”, javlja Vatican News.

Knjižica, koju je Sveti Otac blagoslovio, sadrži fotografije i Papin blagoslov Gradu i svijetu iz lockdowna u proljeće 2020. Četrdesetogodišnji Haddad, koji je od svoje šeste godine u invalidskim kolicima, vrlo je aktivan u sportu i borbi za zaštitu okoliša. Papu je susreo na općoj audijenciji u dvorištu sv. Damaza početkom lipnja u Vatikanu, kada mu je Sveti Otac rekao da se pomoli za njega kada stigne na Sjeverni pol.

Haddad, veleposlanik dobre volje programa Ujedinjenih naroda za arapske zemlje, taj je pothvat kojim želi skrenuti svjetsku pozornost na posljedice klimatskih promjena, najavio još 2019., no zbog pandemije je odgođen za veljaču-ožujak 2022. Haddada će na putu čije se trajanje procjenjuje od deset dana do dva tjedna, pratiti skupina stručnjaka.

U petak 17. prosinca Haddadu je Papinu knjižicu predao tajnik Dikasterija za komunikaciju mons. Lucio Ruiz na primanju u organizaciji talijanskoga veleposlanstva pri Svetoj Stolici i razvojnoga programa UN-a.