Embrij

Građanska inicijativa „I ja sam bio embrij“ na javnoj tribini održanoj u petak, 13. travnja 2012., u dvorani Tribine grada Zagreba, postavila je pitanje gdje je javna rasprava o prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, posebno imajući u vidu izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića kako je cilj da se Zakon počne primjenjivati u svibnju ove godine.

Krešimir Miletić, voditelj građanske inicijative „I ja sam bio embrij“, rekao je da je, bez obzira na osobne stavove pojedinaca oko čina umjetne oplodnje, razorno za demokraciju i demokratska načela da se jedno ovako delikatno pitanje ljudskih i obiteljskih prava pokušava uređivati u tajnosti i bez široke javne rasprave.

„Zakoni koji diraju u područje poštivanja prava na život, dostojanstva ljudske osobe i prava djece na obitelj sastavljenu od mame, tate i djeteta ne donose se na temelju političke ucjene, po žurnom postupku i bez javne rasprave!“, istaknuo je.

Naglasio je da je suludo da ministar govori o javnoj raspravi kada prijedlog Zakon uopće nije nigdje javno dostupan.

Kako je rekao, udruga „I ja sam bio embrij“ u manje od tjedan dana je, u potpunoj medijskoj blokadi, više od 15 tisuća građana potpisalo online peticiju o Deklaraciji o početku i zaštiti ljudskog života, te se izjasnilo protiv hitnog postupka donošenja Zakona u Saboru, a potpisi će se nastaviti prikupljati po cijeloj Hrvatskoj. Deklaraciju su potpisale stotine liječnika, među kojima ravnatelji bolnica i klinika, a posebno deseci poznatih ginekologa iz Petrove bolnice u Zagrebu, koji ističu važnost donošenja Zakona bez hitnog postupka.

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za medicinski potpomognutu oplodnju (koja je u zadnji tren bila spriječena sudjelovati na tribini) namjeravala je naglasiti isto ono što i dan ranije, u četvrtak 12. travnja 2012. u javnoj emisiji na Radio Mariji, da je prijedlog Zakona u nekim bitnim stvarima potpuno drukčiji od onoga kojeg je izradilo njezino povjerenstvo u dogovoru s ministrom Ostojićem. Istaknula je da je Ministrica socijalne politike i mlade Milanka Opačić najviše utjecala na promjene, iako to područje ne spada u njezin resor. Potvrdila je i nagađanje da je u Zakonu naknadno uvedena mogućnost umjetne oplodnje za žene samice (što uključuje i lezbijske parove). Nadodala je da ovo otvara opasne mogućnosti i promjene, odnosno redefiniranje pojma obitelji u obiteljskom zakonu.

U ime vjerskih zajednica govorili su dr. med. Petar Krešimir Hodžić iz Hrvatske biskupske konferencije i Nermin Botonjić iz Islamske zajednice te se založili za poštivanje demokratskih načela s javnom raspravom, kao i to da se Zakon donese redovitom procedurom u Saboru.

Prisutni oporbeni saborski zastupnici,  Davor Stier iz HDZ i Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista su podržali stav o potrebi održavanja kvalitetne javne rasprave, kao i to da prijedlog Zakona prođe redovitu proceduru u Saboru, što znači dva čitanja, kako bi se došlo do što kvalitetnijeg Zakona uzimajući u obzir sva različita mišljenja u ovom složenom pitanju.

Građanska inicijativa „I ja sam bio embrij“,
www.vigilare.org