Na svetkovinu Blažene Djevice Marije, zaštitnice Bavarske, u četvrtak 1. svibnja, u crkvi sv. Mihaela u Paringu kod Regensburga u Njemačkoj, poznati fotograf Elvir Tabaković nakon godine dana provedenog novicijata položio je prve redovničke zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće.

Svečano euharistijsko misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je generalni prepozit Regularnih kanonika od Windesheima prečasni Helmut Grünke C.R.V. Uz Elvira još je jedan mladić položio prve zavjete, Dirk-Henning Egger. Inače, samostan i zajednica u Paringu u kojoj danas živi i Elvir broji četiri svećenika, jednog đakona, četiri novaka i dva bogoslova, s time da je zajednica prije nekoliko mjeseci tragično izgubila jednoga člana koji je bio svećenik samo tri godine.

Elvir Tabaković rođen je 1986. u Kupresu, a odrastao u Osijeku. Do svoje trinaeste godine bio je katolik, no kasnije se deklarirao kao ateist. Imao je veliko društvo, proputovao pola svijeta, ali nije bio potpuno zadovoljan. Radio je kao profesionalni fotograf za različite novine i časopise. Početkom 2012. godine bio je na jednom duhovnom seminaru i tu je spoznao Boga. Doživio je obraćenje i njegov život se u potpunosti promijenio. U travnju iste godine u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, u tjednu molitve za svećenička i redovnička zvanja, odlučio je postati svećenik. Na svetkovinu Svih svetih u Godini vjere odlazi kao dvadesetšestogodišnjak u samostan sv. Mihovila u red Regularnih kanonika sv. Augustina u bavarski gradić Paring u Njemačku. Mnoge je iznenadio svojom odlukom. Obitelj mu je bila velika podrška, no bilo je i onih koji su ga pokušavali odgovoriti od duhovnog poziva. Danas je redovnički novak u samostanu u Paringu,  selu s tristo stanovnika, koje ima samo nekoliko kućica, a udaljeno je dvadesetak kilometara od Regensburga.

Samostan pripada obnovljenoj kongregaciji Windesheim čiji je najpoznatiji član Toma Kempenac, autor knjige Nasljeduj Krista. To su regularni kanonici, što dakle podrazumijeva svećeničko i pastoralno djelovanje, ali i kontemplaciju te javno pjevaju molitvu časoslova na latinskom jeziku. U velikom nizu “slučajnosti” koje su ga ranije dovodile u Njemačku, prepoznao je da ga Bog želi upravo tamo.

Više o ovom samostanu i zajednici na portalu www.propstei-paring.de.

Tekst o Elviru možete pročitati ovdje, a naš razgovor s njim ovdje.

Francisko Pavljuk | Bitno.net