Građanska inicijativa „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju” održat će 1. listopada 2017. u 17 sati ispred crkve Gospe od Zdravlja javni skup pod nazivom „Reci NE Istanbulskoj konvenciji“, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Splitu.

Iz Inicijative poručuju:

“Sigurno je da će svaki razuman čovjek kao plemenit cilj poduprijeti zaštitu žena od svih oblika nasilja. Hrvatski zakoni već sadrže kvalitetne odredbe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Najnovijim Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji donesenim 7. srpnja 2017. u pravni poredak RH prenesena je nova EU Direktiva 2012/29/EU tako da ratifikacijom Istanbulske konvencije ne bi došlo do promjene makar i jednog članka zakona na području zaštite prava žena i zaštite od obiteljskog nasilja.”

Kako u Inicijativi tvrde, ratificiranje Istanbulske konvencije ne bi ženama i žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj donijelo ništa novoga i ništa boljega od onoga što već imaju. Naprotiv, to se može postići samo bržom i učinkovitijom provedbom postojećih zakona, djelotvornijim radom centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, policije, državnoga odvjetništva i sudstva te predanijim radom službenika kojima je posao iskorjenjivanje nasilja u obitelji.

Zbog toga u Inicijativi postavljaju logično pitanje:

“Što je onda pravi cilj ratifikacije Konvencije?”

“Nažalost, ona pod krinkom zaštite prava žena želi nametnuti pseudoznanstvenu rodnu ideologiju. Potpuno je neprihvatljivo da se u hrvatski pravni poredak, zdravstveni i obrazovni sustav želi uvesti pojam ‘roda’ koji nije znanstveno utemeljen niti ga poznaje hrvatski Ustav. Za razliku od dosadašnjeg stanja Konvencija unosi podjelu između čovjekova biološkog spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je ‘rod’ jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija odvojene i nepovezane stvarnosti, čime se otvara Pandorina kutija jer će osoba temeljem ‘zakona o rodnom identitetu’ kod nadležnog tijela moći promijeniti svoj spol običnom izjavom da živi u drugom rodnom identitetu. Najnovija znanstvena istraživanja u genetici ruše temeljne postulate rodne ideologije da su djeca pri rođenju ista, jedino što ih razlikuje su genitalije koje definiraju njihov spol, a da tijekom odrastanja pod utjecajem patrijarhalne sredine dječaci postaju muško, a djevojčice žensko samo zato što su tako odgojeni”, poručuju iz građanske inicijative „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju“ i nastavljaju:

“Ratifikacijom Konvencije kršila bi se ljudska i građanska prava onih koji ne prihvaćaju koncept ‘roda’ jer bi onda koncept ‘roda’ njima bio nametnut: roditeljima, znanstvenicima, odgajateljima, socijalnim radnicima i medicinarima. Isto tako njena ratifikacija dovela bi do ograničavanja ustavnog prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima, te do ugroženosti slobode savjesti građana koji se na temelju svojeg vjerskog ili filozofskog uvjerenja protive postavkama koncepta ‘roda’.”

O svemu navedenom opširnije će govoriti istaknuti hrvatski intelektualci na javnom skupu u nedjelju. Zbog  toga, drage Splićanke i Splićani, odazovite se na skup i zajedno recimo NE ratifikaciji Istanbulske konvencije, kažu iz Inicijative.

Bitno.net