papa Franjo

Evangelizirati siromahe: to je Isusovo poslanje, a to je i poslanje Crkve, kao i svakog krštenika u Crkvi. Naviještati evanđelje riječima, a prije svega životom, glavna je svrha kršćanske zajednice i svakog njezina člana – rekao je papa Franjo.

No što znači evangelizirati siromahe? To znači prije svega približiti im se, s radošću im služiti, osloboditi ih od njihove potlačenosti, a sve to u ime i s Duhom Kristovim, jer on je Božje evanđelje, on je Božje milosrđe, on je Božje oslobođenje, on se učinio siromašnim kako bi nas svojim siromaštvom obogatio – objasnio je Sveti Otac, dodajući kako je mesijanski navještaj Božjega kraljevstva na preferencijalan način upućen marginaliziranima, zatvorenicima i potlačenima.

Vjerojatno u Isusovo vrijeme te osobe nisu bile u središtu vjerske zajednice. A možemo se pitati: jesmo li danas, u svojim župnim zajednicama, udruženjima i pokretima vjerni Isusovu programu? Je li nam evangeliziranje siromaha prioritet? – upitao je papa Franjo i odmah istaknuo: Pazite. Ne radi se samo o pružanju socijalne pomoći, a još manje o političkoj aktivnosti. Radi se o pružanju snage Božjega evanđelja, koje obraća srca, ozdravlja rane, preobražava ljudske i društvene odnose prema logici ljubavi. Siromasi su – ustvrdio je Papa – doista u središtu evanđelja.

Stoga je prije molitve Angelusa poželio da nam Blažena Djevica Marija pomogne da snažno osjetimo glad i žeđ za evanđeljem u svijetu, osobito u srcima i tijelu siromaha. Neka svakom od nas i svakoj kršćanskoj zajednici udijeli da konkretno svjedočimo veliko milosrđe koje nam je darovao Krist – kazao je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net