„Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom“, početne su riječi Marijina Hvalospjeva koji se pojavljuje u prvom poglavlju Lukina evanđelja. I doista, kako je to zabilježio National Geographic u svom članku, mnogi ljudi kroz povijest, kao i danas, zovu Mariju blaženom.

National Geographic, jedan od najpopularnijih svjetskih časopisa, posvetio je velik prostor „najmoćnijoj ženi svijeta“ kao pripremu za poseban TV specijal ‘Kult Marije’ koji će se emitirati 13. prosinca na službenoj televiziji spomenutog časopisa.

Novinarka Maureen Orth je za potrebe članka prošla brojne lokacije istražujući o svetištima, ukazanjima, ljudima koji su život posvetili Mariji i navodnim vidjelicama, opisujući ukazanja, običaje i načine štovanja na različitim krajevima svijeta, među ljudima različitih vjera i nacija.

Orth, koja je posjetila i Međugorje, opisuje kako je prisustvovala navodnom ukazanju Djevice Marije Ivanu Dragičeviću:

„U malenoj rimokatoličkoj kapeli u Bosni i Hercegovini, u selu Međugorje, Ivan Dragičević hoda kroz prolaz između klupa, zatim klekne pred oltarom, nakloni glavu na trenutak i onda, s osmijehom na licu, podigne svoj pogled prema nebu. Krene šaputati, potom osluškuje, nanovo šapuće, ne trepnuvši desetak minuta. Započeo je njegov dnevni razgovor s Djevicom Marijom“, piše Orth koja se kasnije osvrnula i na ukazanja, priznata od strane lokalnog biskupa, u Kibehou, malom gradu u Ruandi.

Jedna od vidjelica, Anathalie Mukamazimpaka, izjavila je kako joj se Gospa prvi put ukazala dok je „recitirala krunicu“ te da ju je „zazvala imenom“:

„Nikada mi nije rekla zašto je odabrala mene. Rekla je kako se ukazuje onima kojima želi, u vrijeme koje želi, na mjestu koje želi“, rekla je Anathalia, nadodavši: „Jedino što traži od nas je da ju ljubimo onoliko koliko i ona nas ljubi.“

U svom članku Orth se osvrnula i na štovanje Gospe od Guadalupe, osobito važno za Meksikance i njihovu naciju.

„Kada prestane štovanje Gospe od Guadalupe, nestat će i meksički identitet“, izjavio je Nydia Mirna Rodriguez Alatorre, upravitelj muzeja bazilike Naše Gospe od Guadalupe, napomenuvši kako je poznata istoimena slika čudom ostala neoštećena unatoč raznim nesrećama poput prolijevanja kiseline i eksplozije koja je uništila sve oko slike, ali ne i nju samu.

Na kraju članka autorica izvještava i o posebnom štovanju Djevice Marije u muslimanskom svijetu, napomenuvši kako se njeno ime „Merjem“ spominje više puta u Kur’anu nego u Novom zavjetu.

„Njena priča govori nam mnogo toga“, govori mlada muslimanka moleći na Uskrs ispred crkve Abu Serga: „Ona se mogla suočiti s mnogim poteškoćama u svom životu zbog svoje vjere, zbog njena vjerovanja u Boga.“

Tino Krvavica, National Geographic | Bitno.net