RHFoto: IKA
Na početku misnog slavlja u ime okupljenih biskupa, svećenika, redovnika, redovnica i vjernika novom nunciju riječi dobrodošlice uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te ukratko predstavio nuncija kojeg je papa Benedikt XVI. imenovao svojim predstavnikom u Republici Hrvatskoj 21. svibnja.

U homiliji nuncij D’Errico prenio je posebni blagoslov Svetoga Oca i izručio pozdrave poglavara Svete Stolice. „Tijekom godina moje službe u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, osobno me se uvijek doimalo njihovo temeljito poznavanje regije i njihova posebna pažnja kojom su pratili ne uvijek lagani hod kršćanskog svjedočenja ove vaše zajednice. Posljednjih su mi tjedana u različitim prigodama, između ostalog govorili i o velikom dinamizmu vjere hrvatskog naroda, o uskoj povezanosti hrvatske kulturne tradicije i žive Crkve, o dugoj povijesti vjernosti koja povezuje Hrvatsku sa Svetom Stolicom. Zamolili su me također da vam još jednom prenesem živu nadu kako mnogi pozitivni plodovi od te crkvene vitalnosti dolaze za čitavo društvo: osobito danas, kada se ponekad čini kao da nedostaju oslonci koji nas povezuju, na koje bismo mogli s povjerenjem računati. Dapače, posebno danas, više nego u prošlosti, imajući na umu da je prije dvadeset godina proglašena neovisnost Hrvatske i dvadeset godina nakon ulaska u veliku obitelj Ujedinjenih naroda, vašu zemlju dijeli tek korak do pune integracije u Europsku uniju. Zbog svoje povijesti i zemljopisnog položaja, Hrvatska je integralni dio europskog društva. Želja je Svetog Oca da, kao i druge nacije čvrste kršćanske tradicije, i Hrvatska Europi ponudi poseban doprinos duhovnih i moralnih vrijednosti, a to su one vrijednosti koje su stoljećima oblikovale osobni i nacionalni identitet njezinih žitelja”, rekao je nuncij.

Osvrnuvši se na svoju novu službu, nuncij je rekao da „snažno osjeća osobnu nedostojnost za jednu veoma zahtjevu službu kao što je ova papinskog predstavnika u zemlji tako važnoj za Svetu Stolicu kao što je Hrvatska, u tako znakovitom trenutku njezine povijesti”. „Veoma računam na vaše molitve. One će nam pomoći da se zajedno suočimo s izazovima s kojima se država i narod Božji u Hrvatskoj moraju suočiti”, poručio je.

„U procesu nove evangelizacije, toliko važne Njegovoj Svetosti i ovom episkopatu, od sada pa nadalje, jamčim da ću biti sretan ako mognem bilo što učiniti sa svoje strane u zajedničkom traženju poticaja i prijedloga koji – u višestoljetnom iskustvu vjere ove zajednice – dopuštaju Crkvi u Hrvatskoj da bude vjerna svojem poslanju te nastavi svoju prisutnost u kulturi i društvu. Rado ću dati svoj doprinos plodnoj suradnji s vlastima i civilnim institucijama. Uvjeren sam da ćemo moći dobro surađivati sa svim osobama dobre volje, u ozračju otvorenog, pozitivnog i konstruktivnog dijaloga: dijaloga koji, ovdje, kao i drugdje u regiji – mora po strani ostaviti napetosti koje su naslijeđene u nedavnoj prošlosti i vrednovati više ono što je zajedničko nego li ono što razdvaja”, poručio je.

Nakon popričesne molitve, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić je u ime hrvatskog episkopata izrazio nunciju dobrodošlicu.

„Svjesni smo da preuzimate odgovornu službu. Jamčimo vam molitve, da vas Gospodin blagoslovi i štiti, da u svjetlu Duha Svetoga bude blizak u Vašoj službi u služenju Vrhovnom svećeniku u našoj Crkvi i našem društvu. Uvjereni smo da ćete sa svojim širokim poznavanjem crkvene, kulturne i političke situacije te svojim iskustvom, razboritošću i strpljivošću s uspjehom obavljati odgovornu službu što vam je Sveti Otac povjerio na dobro Crkve i hrvatskoga društva. Došli ste među svoje i mi vas primamo i svojom prisutnošću mi potvrđujemo stoljetnu vjernost Crkvi Kristovoj i Svetoj Stolici”, rekao je nadbiskup Srakić.

Na kraju mise nuncij D’Errico podsjetio je kako u skladu s tradicijom Svete Stolice nuncij donosi dva akreditacijska pisma. Prvo za predsjednika države, što će ga sljedećih dana uručiti, a drugo je upućeno predsjedniku BK. Ovom prigodom je pismo kojim ga državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone predstavlja predao predsjedniku HBK nadbiskupu Srakiću. Prilikom predavanja istaknuo je kako ova gesta ima veliko crkveno značenje, pa je nazočne pozvao da sam čin poprate molitvom. U ovoj prigodi vjernicima je podijelio poseban blagoslov Svetoga Oca, koje daje mogućnost potpunog oprosta uz uobičajene uvjete.

U koncelebraciji su uz kardinala Bozanića i nadbiskupa Srakića bili i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine banjolučki biskup Franjo Komarica, riječki nadbiskup Ivan Devčić te biskupi varaždinski Josip Mrzljak, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, porečki i pulski Dražen Kutleša, zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski te generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis. Na misi je pjevao Zbor zagrebačkih bogoslova. (ika/bitno.net)