Američki biskupi reagirali su na svjedočanstvo bivšeg apostolskog nuncija u SAD-u Carla Marie Vigana u kojem je ovaj optužio papu Franju i brojne druge prelate da su zaštitili kardinala Theodora McCarricka osumnjičenog za seksualno zlostavljanje.

Kako piše Catholic News Agency – reakcije su „različite“.

O reakcijama kardinala Blasea Chupicha i Donalda Wuerla već smo pisali.

Oglasili su se, međutim, i neki drugi biskupi koje je Viganò spomenuo u negativnom kontekstu, opisavši ih kao biskupe čije je imenovanje izlobirao upravo McCarrick, kojega je, tvrdi nuncij, papa Franjo doživljavao kao ozbiljnog konzultanta, unatoč činjenici da su optužbe protiv njega već bile poznate i da ga je papa Benedikt XVI. zbog njih kaznio još 2008.

Tako je nadbiskup Newarka Joseph Tobin jučer objavio priopćenje u kojem je napisao kako osjeća „šok, tugu i konsternaciju zbog ovih optužbi razne vrste koje nikako ne mogu doprinijeti pomaganju žrtvama seksualnog zlostavljanja“.

“Zajedno s papom Franjom, uvjereni smo kako će kritičko iščitavanje tvrdnji bivšeg nuncija pomoći da se utvrdi prava istina“, poručio je Tobin, pozivajući se na izjave pape Franje koji je pozvao novinare da analiziraju izjavu Vigana i tako pronađu nelogičnosti u njoj.

Biskup San Diega Robert McElroy, koji je također spomenut u izjavi kao prelat čije je imenovanje izravno odrađeno iz Vatikana nakon intervencije državnog tajnika Pietra Parolina, bio je još oštriji u svom priopćenju.

On je svjedočanstvo Vigana nazvao „iskrivljavanjem istine“.

„U svojoj ideološkoj selekciji biskupa koji su napadnuti, u jasnim nastojanjima da izravna nekadašnje račune, u svom izbjegavanju da spomene i svoj udio u prikrivanju seksualnog zlostavljanja koje su počinili biskupi… u svojoj mržnji prema papi Franji i svemu što ovaj naučava, nadbiskup istinu podređuje podjelama, strančarenju i iskrivljavanju“, napisao je McElroy.

S druge pak strane, neki biskupi bili su puno otvoreniji prema ozbiljnim optužbama iznesenim u Viganovom svjedočanstvu. Tako je biskup Tylera Joseph Strickland poslao pismo svojim vjernicima u kojima je napisao da „iako ove tvrdnje još nisu istražene… smatram ih uvjerljivim“.

Strickland je pozvao na „detaljnu istragu“ koja treba utvrditi jesu li one istinite ili ne.

Slično je reagirao i biskup Phoenixa Thomas Olmsted koji je napisao kako zna Vigana od 1979. i smatra ga „čovjekom istine i integriteta“. Olmsted je također pozvao da sve optužbe iznesene u izjavi budu ozbiljno shvaćene i istražene.

Slične poruke poslali su i nadbiskup Detroita Allen Vigneron i biskup Tulse David Konderla.

Jučer se ponovno oglasio i sam Viganò odgovarajući na neke kritike upućene na njegov račun nakon objave svjedočanstva.

Riječ je o onim optužbama koje je spomenuo i McElroy, po kojima je bivši apostolski nuncij 2014. pokušao ishoditi prekid privatne istrage protiv nadbiskupa St. Paula i Minneapolisa Johna Nienstedta, osumnjičenog za „neprilično ponašanje“ prema bogoslovima. O tome je pisalo nekoliko medija, koji su prenijeli tvrdnje da je nuncij pomoćne biskupe koji su došli na sastanak u nuncijaturu pokušavao odgovoriti od pokretanja takve istrage i čak ih nagovarao da unište pismo koje su mu ranije poslali, tražeći potporu za tu istragu.

Cijela priča o tome krenula je nakon memoranduma o. Dana Griffitha koji je bio posrednik između nadbiskupije i odvjetničke tvrtke koja je pokrenula istragu nakon želje nadbiskupije. Upravo je on brifirao američki dnevni list The New York Times koji je 2016. objavio priču o svemu tome.

Viganò je sada u svom priopćenju napisao da spomenuti Griffith nije niti bio na sastanku s pomoćnim biskupima, da je laž kako je od tih biskupa tražio da istragu prekinu i unište s njom povezane dokumente. Jedino što je tražio od njih, piše Viganò, bilo je da odvjetnička tvrtka koja provodi istragu učini to na vjerodostojan način i ispita nadbiskupa Nienstedta, sa čime su se biskupi složili.

Unatoč tome, idući su dan pomoćni biskupi poslali pismo, piše sada Viganò, u kojem su lažno tvrdili da je on pokušao prekinuti istragu.

Kada je 2016. objavljena priča u NYT-u, papa Franjo je naredio istragu o njegovu ponašanju i tada je utvrđeno kako nije počinio nikakve nepravilnosti, piše nadbiskup Jose Maria Viganò.

Još jedna optužba protiv sadržaja njegove izjave, o kojoj se on u ovom priopćenju nije izjasnio, jest činjenica da postoji puno nejasnoća oko Viganove tvrdnje da je papa Benedikt XVI. 2008. odlučio povući McCarricka iz javnosti nakon što su opetovane optužbe o njegovim homoseksualnim aktivnostima koje uključuju mlade bogoslove.

Talijanski vatikanist Andrea Tornielli je u opsežnom članku u kojem je postavio niz pitanja o tvrdnjama Vigana postavio i ovo:

Kako je moguće da se McCarrick, ako je doista zadnje tri godine pontifikata Benedikta XVI. bio povučen iz javnoga života, kako tvrdi izjava, i dalje pojavljivao na raznim crkvenim i društvenim događanjima, pri čemu je na nekima od njih bio nazočan i sam Viganò?

Tornielli je u svom članku izjavu opisao kao „još jedan napad na Franju izveden na onaj isti organizirani način, iz istih krugova koji su prije godinu dana pokušali izazvati neku vrstu doktrinarnog opoziva nakon objavljivanja pobudnice Amoris laetitia“.

S druge pak strane, analitičari kao Thomas Peters tvrde da argument o pojavljivanju u javnosti McCarricka ne ruši nužno Viganove tvrdnje.

„Izjava Vigana jasno aludira da su suradnici Benedikta XVI. kao kardinali Levada, Sodano i Bertone bili dio cijeloga zataškavanja i ne samo da su filtrirali informacije koje su dolazile do njega, nego su ga potkopavali i na druge načine… Nije iznenađujuće da bi McCarrick izbjegavao sankcije koje mu je nametnuo Benedikt XVI. ako je osjećao da ima jaku zaštitu iza sebe…“, napisao je Peters.

Istodobno, stranica Roda Drehera The American Conservative objavila je fragmente teksta Alde Marije Vallija, talijanskog katoličkog novinara, koji je napisao kako se susreo s Viganom nedugo prije nego je ovaj objavio „svjedočanstvo“. Valli je napisao kako se s Viganom susreo u vrijeme kada je tužiteljstvo američke savezne države Pennsylvanije objavilo poražavajuće izvješće o seksualnim zlostavljanjima u mjesnoj Crkvi.

„On mi je potvrdio kako je ovo izvješće ponudilo točnu sliku. Seksualno zlostavljanje je puno rašireniji fenomen nego što netko može zamisliti i u većini slučajeva nije ispravno govoriti o pedofiliji, jer je riječ o homoseksualnim klericima koji proganjaju muške adolescente. Ispravnije je govoriti o efebofiliji. Ali, riječ je o tome da mreža sudioništva, tišine i uzajamnih usluga ide iznad svega zamislivog i uključuje sve vođe, kako u SAD-u tako i u Rimu“, piše talijanski vatikanist navodeći riječi Vigana.

Goran Andrijanić | Bitno.net