Ellaone

Europska komisija naredila je Hrvatskoj i još pet zemalja država članica EU-a da moraju u ljekarnama prodavati tzv. “pilule za dan poslije” bez recepta. Među državama koje će morati dati takav naputak ljekarnama u svezi tablete ellaOne jest i Poljska, u kojoj se trenutačno vodi velika rasprava o tome.  Među ostalim i zbog toga, jer je jasno kako spomenuto sredstvo nije tek kontraceptivno nego u velikom broju slučajeva i abortivno. Istodobno, kako pišu poljski mediji, Mađarska je izbjegla takvu obvezu intervencijom u svom zakonu.

Vijest o naputku komisije objavio je u ponedjeljak Večernji list. Nakon toga na stranici Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavljena je obavijest u kojoj se navodi kako Hrvatskoj sada predstoji razdoblje od šest mjeseci u kojem tvrtka Laboratorie HRA Pharma, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet, ima šest mjeseci za implementaciju odluke.

“Provedba odluke planirana je postupno tijekom 2015. godine u svim zemljama članicama Europske unije, izuzev onih čija nacionalna zakonodavstva strogo propisuju izdavanje kontraceptiva isključivo uz liječnički recept. Tijekom tog razdoblja u Republici Hrvatskoj će, kao i u drugim zemljama članicama Europske unije za koje je ova odluka obvezujuća, biti proveden niz aktivnosti kako bi se ostvarili nužni preduvjeti za sigurno izdavanje lijeka ellaOne bez liječničkog recepta”, stoji u obavijesti.

U njoj se navodi i kako će “implementacija” podrazumijevati proizvodnju lijeka s novoodobrenim označivanjem i uputom o lijeku koji su prilagođeni za bezreceptni status izdavanja lijeka. Također, tvrtka Laboratorie HRA Pharma pripremit će “edukativno-informativne materijale” i provesti edukacijski program među zdravstvenim djelatnicima o tableti ellaOne.

Tijekom tih šest mjeseci, ellaOne će i dalje biti izdavana na recept. Ali, što nakon tih šest mjeseci?

Prema obavijesti HALMED-a, nakon toga će Hrvatska morati poslušati naputak Europske komisije i početi prodavati ellaOne bez recepta. Razlog tome, kako doznajemo u agenciji, jest što Hrvatska nije među zemljama koje “strogo propisuju izdavanje kontraceptiva isključivo uz liječnički recept”. Mađarska jest među tim državama i ona neće morati poslušati ovaj naputak iz Bruxellesa. Kako je objavila poljska katolička agencija KAI, u Mađarskoj je vlada Viktora Orbana svojedobno promijenila legislativu upravo u tom smjeru – vezanja kontraceptivnih sredstava uz liječničke recepte- i sada je izuzeta od ovog naputka.

Bacanje na slobodno tržište tablete ellaOne u Hrvatskoj prolazi skoro bez ikakve javne rasprave. Riječ je o tableti koja djeluje kao “hitni kontraceptiv” čak i pet dana nakon spolnog odnosa. Liječnici upozoravaju kako takve tablete djeluju intenzivno hormonalno i kao takve je njihovo djelovanje na zdravlje žene još neispitano. Etičari, pak, upozoravaju kako ta tableta nije kontraceptivno, nego abortivno sredstvo jer često djeluje na način da sprječava razvoj embrija, onemogućujući mu ugnježđenje u maternicu. Izvrstan tekst našeg suradnika Josipa Markotića o tome možete pročitati OVDJE.

Za razliku od Hrvatske, u Poljskoj i Italiji rasprava o ovom pitanju je žestoka. Tako je nedavno Domenico Di Virgilio, potpredsjednik Talijanskog katoličkog društva liječnika, izjavio kako je odluka Europske komisije “skandalozna”, a slično je i u Poljskoj, gdje su se na noge digle tamošnje pro-life udruge.

Iz hrvatskog Ministarstva zdravlja potvrdili su nam kako će idućih šest mjeseci ellaOne moći biti izdavana samo na recept. Iz ministarstva također neslužbeno poručuju kako bi ista situacija mogla ostati i nakon toga razdoblja. Kako će ministarstvo to osigurati, ako Hrvatska nema zakone koji joj omogućuju izbjeći naputak Europske komisije, što su nam potvrdili i u HALMED-u, ostaje nejasno. Možda se spremaju za isti zakonski manevar koji je svojedobno izvela vlada Viktora Orbana?

Goran Andrijanić | Bitno.net