U novoj župnoj crkvi Svete obitelji Gospina prasvetišta u Solinu upriličeno je euharistijsko slavlje biskupskoga ređenja mons. Ante Jozića, imenovanoga naslovnoga nadbiskupa Cisse, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji.

Iza evanđelistara, u ulaznoj procesiji slijedili su koncelebranti, članovi hrvatskoga episkopata, mons. Jozić, glavni zareditelj Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin i suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup ordinarij Marin Barišić i koadjutor Dražen Kutleša. Okupljene je pozdravio domaćin nadbiskup Barišić.

Nakon naviještenoga Evanđenja po Ivanu (Iv 15, 9-17) i zaziva Duha Svetoga uslijedilo je predstavljanje izabranika i čitanje apostolskoga naloga.

„Franjo biskup, sluga slugu Božjih, ljubljenomu sinu Anti Joziću, iz klera metropolitanskog sjedišta Splitsko-makarskoga, Našemu počasnomu Prelatu i savjetniku nuncijature, imenovanomu Apostolskom Nunciju te naslovnome Nadbiskupu Cise, pozdrav i apostolski blagoslov. Promatrajući hrvatsku obalu urešenu morem, planinama i rijekama, gdje mostovi povezuju ljude i krajeve, sad očinskom ljubavlju gledamo na dragu Crkvu Splitsko-makarsku, budući da iz te zajednice izabiremo Našega novog Legata. Svraćamo, naime, Naš pogled na tebe, ljubljeni sine, koji se odlikuješ ljudskim i kršćanskim vrlinama, poznavanjem kanonskoga prava i ljubavlju prema Crkvi. Rođen u gradu Trilju u kršćanskoj obitelji, u Splitu si, a zatim u ovome časnome gradu Rimu, primio izvrsnu duhovnu i intelektualnu naobrazbu. Zaređen za svećenika, odmah si započeo vršiti pastoralnu službu. Potom si marljivo radio za Svetu Stolicu u Papinskim predstavništvima u Indiji, Rusiji, Filipinima, te u Hong Kongu. Stoga smo ti sada odlučili povjeriti službu od veće važnosti. Našom vrhovnom vlašću postavljamo te za Apostolskog Nuncija i istodobno te imenujemo naslovnim Nadbiskupom CISE, dajući ti potrebna prava i nalažući odgovarajuće obveze. Što se tiče tvojega biskupskoga ređenja, rado ti dopuštamo da ga primiš u ljubljenoj Hrvatskoj od Našega časnoga brata kardinala Pietra Parolina, Državnoga tajnika, držeći se liturgijskih propisa. Dužnost ti je prije toga položiti ispovijest vjere i dati prisegu vjernosti Nama i Našim nasljednicima, po odredbama svetih kanona. Na posljetku, ljubljeni sine, preporučujemo te zagovoru Blažene Djevice Marije Bogorodice, svetoga Arkanđela Mihaela, svetog Josipa, svetoga Dujma i blaženoga Alojzija Stepinca, koje pobožno častiš; dok te žarko potičemo da, prisjećajući se svojega biskupskoga gesla: U tebe se Gospodine uzdam, razborito vršiš povjerene ti službe, te da učvršćuješ svezu između ove Apostolske Stolice i narodâ kojima ćeš biti poslan. Dano u Rimu, kod sv. Petra, dana drugoga mjeseca veljače, godine Gospodnje dvije tisuće devetnaeste, šeste Našega pontifikata.”

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin je u propovijedi, između ostalog, istaknuo da je mons. Ante Jozić pozvan biti Papin glas u državama i Crkvama u koje je poslan, sa zadaćom da objavljuje, širi i, ako je potrebno, brani Papino učenje i stav Svete Stolice o glavnim pitanjima o kojima se raspravlja u suvremenom svijetu, s posebnom pažnjom prema dostojanstvu ljudske osobe u svim fazama njezina života i prema potrebama najsiromašnijih, dajući onim kategorijama koje nemaju glasa, Papin glas i glas cijele Crkve.

„To si pozvan nastaviti činiti i sada, u novom kontekstu, u Bjelorusiji, koja na svom nacionalnom putu prolazi kroz teške trenutke. Moći ćeš računati – osim na Božju pomoć – i na miroljubivi i radišni duh tog ljubljenog naroda, na privrženost katoličkih vjernika svojoj vjeri, pod vodstvom njihovih pastira, u njihovoj želji za uspostavom bratskih odnosa s pravoslavnim kršćanima, na dobronamjernost onih kojima je sudbina zemlje iskreno na srcu, da dijalogom i pomirenjem promiču pravdu, istinu i opće dobro“.

Homiliju kardinala Parolina možete pročitati OVDJE.

Životopis biskupa Ante Jozića

Mons. Ante Jozić, sin Luke i Ane r. Dukić, rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao osmo od dvanaest djece od kojih je jedanaestero živih. Kršten je u Župi sv. Mihovila 19. siječnja 1967. gdje je primio i sakramente prve pričesti i potvrde. Osnovnu školu (1973.-1981.) završio je u rodnom Trilju, a kao sjemeništarac klasičnu gimnaziju (1981.-1985.) u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Filozofsko-teološki studij (1985.-1992.) pohađao je na Teologiji u Splitu gdje je i diplomirao 5. lipnja 1992. Vojni rok je služio u Trebinju (BiH) od 19. ožujka 1988. do 14. veljače 1989.

Red đakonata (15. prosinca 1991.) i prezbiterata (28. lipnja 1992.) primio je po rukama splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Ante Jurića u splitskoj konkatedrali. Mladu misu slavio je u Trilju 12. srpnja 1992. g. Nakon mlade mise imenovan je župnim vikarom u Župi svetog Marka evanđelista u Makarskoj (1992.-1995.).

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sveta Stolica tražila je od nadbiskupa Jurića svećenika za diplomatsku službu, a on je odlučio poslati don Antu Jozića na Papinsku crkvenu akademiju (1995.-1999.). Don Ante je doktorirao 28. lipnja 1999. iz obaju prava na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu o temi „Konkordatska djelatnost između Svete Stolice i Republike Hrvatske (Povijesno-pravni razvoj bilateralnih odnosa i sklapanje konkordatskih ugovora), L’attività concordataria tra la Santa Sede e la Repubblica di Croazia – Evoluzione storico-giuridica dei rapporti bilaterali e stipula degli Accordi concordatari.

Najprije je obavljao službu tajnika u Apostolskoj Nuncijaturi u Indiji (1999.-2003.), zatim savjetnika pri Predstavništvu Svete Stolice u Ruskoj Federaciji (2003.-2009.). U lipnju 2009. mons. Joziću povjerena je nova služba voditelja Studijske misije Svete Stolice u Hong Kongu za Crkvu u Kini, gdje je ostao sve do ožujka 2019. godine. Papa Franjo imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Cise i apostolskim nuncijem 2. veljače 2019. Teška prometna nesreća 7. travnja 2019. odgodila je biskupsko ređenje najavljeno tada za 1. svibnja, a pandemija koronavirusa odgodila je ređenje najavljeno za ožujak ove godine u Vatikanu.

O biskupskom grbu mons. Ante Jozića

Biskupski grb mons. Jozića je u obliku kaleža ili štita koji je u pozadini ispunjen nebeskim prostanstvom i plavetnilom. Plava boja označava eshatološku nadu u ispunjenje Božjeg nauma da se svi ljudi spase i prispiju u nebo. Na sredini dominira most koji povezuje obale rijeke što simbolizira mjesto rođenja i odrastanja novozarađenog biskupa (Pons tiluri). U gornjem lijevom polju (heraldički desno) stoji osmokraka zvijezda koja simbolizira Blaženu Djevicu Mariju, Majku Isusovu i Majku našu koja se naziva Zvijezda mora i Zvijezda nove evangelizacije.

U desnom uglu (heraldički lijevo) nalazi se otvoreno Sveto pismo s početnim i završnim slovima grčke abecede Alfa i Omega koji označavaju Krista koji je Početak i Svršetak svega stvorenoga.

Ispod grba nalazi se biskupsko geslo: U tebe se, Gospodine, uzdam (In Te Domine speravi), redak uzet iz psalma 31. Biskupska služba je apostolska služba, utemeljenja na Kristu, živoj Riječi, predanoj apostolima kao nezasluženi Božji dar za služenje i izgradnju Njegove Crkve. Biskup je pozvan graditi mostove te hraniti ljude tom istom Riječi. Na tom putu, stoji Blažena Djevica Marija, Zvijezda mora i pomoćnica kršćana koju na poseban način slavimo i štujemo u svim hrvatskim stvetištima a povrh svih u ovom solinskom prasvetištu koji vuče svoje korijene iz apostolskih vremena (2 Tim 4, 10). Biskupskim geslom želi se izraziti da je Krist naša jedina nada u trenucima boli, beznađa i raznih nevolja. U Njegovoj je ruci sudbina naša. On čuva svoje vjernike. Zato budite hrabri i jaka srca svi koji se u Gospodina uzdate (Ps 31).
(Liturgijski vodič biskupskoga ređenja mons. Ante Jozića, izdavač Splitsko-makarska nadbiskupija)