Pet najčitanijih tekstova ovog tjedna

1. Evo kako moliti Krunicu Božjeg milosrđa – Nalazimo se u Svetoj godini Božjega milosrđa, i nema prikladnije pobožnosti za ovaj Jubilej od Krunice Božjega milosrđa!

2. Nakon govora mržnje i poziva na nasilje na društvenim mrežama zbog križnog puta na Knežiji, evo što je poručio don Damir Stojić! – “Strašan je ovaj nastavak poticanja na nasilje i mržnju na Knežiji. Očekujemo da će pravna država i ovaj put funkcionirati”

3. Ovo je priča Marina Ivanovića o obraćenju i izlasku ‘iz tame u svjetlo’: Učim kako biti manje Stoka, a više Marin, dečko koga upoznajem – Naš urednik i Marin Ivanović Stoka, zagrebački reper, a odnedavno i autor monodrame “Stara škole kreka – iz tame u svjetlost” susreli su se u zadnjih tjedana u par navrata nakon čega je nastao ovaj tekst.

4. Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku – Evo najvažnijih stvari koje svaki katolik treba znati o ovom Velikom petku – danu na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu, te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta.

5. Što je post, a što nemrs? –  Sadržaje pojmova “post” i “nemrs” dobro je iznova pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu.

Pet najvažnijih tekstova ovog tjedna:

1. EKSKLUZIVNO Petar Palić, novi hvarski biskup: Ako kršćani budu zahvaćeni uskrsnom radošću, onda će i naše društvo biti promijenjeno –  Biskupija hvarsko-bračko-viška dobila je nedavno novog biskupa, koji će biskupsko ređenje primiti 30. travnja, s kojim smo razgovarali o nizu tema.

2. Nikolina Nakić odgovara onima koji su nam ovih dana pokušali tumačiti tko je Isus: Tko se može usuditi svijetu Tebe objasniti? – Nikolina Nakić u svojoj kolumni piše kako u hrvatskom medijskom prostoru često nailazimo na razna tumačenja kako ireligioznih ljudi tako onih koji vjeruju u nekakvu imaginarnu ljudsku verziju Krista bez najvažnije stvari koju je Isus ustanovio na zemlji – njegove Crkve.

3. Slučaj redateljice Škorić i gatare pokazuje: Čovjek nije duhovno samodostatan i ako ne vjeruje Bogu, vjerojatno će vjerovati obmanjivačima –  Naš novinar Ivo Džeba analizirao je slučaj o kojem su pisali brojni svjetovni mediji.

4. Marin Miletić: Malo nam treba da našu Hrvatsku učinimo ljepšim mjestom za život – započnimo živjeti stvarnost uskrsnuća! – Naš kolumnist donosi tekst o Uskrsu koji se ne čeka, nego se već sada može početi živjeti.

5. Što nam je činiti: Trebaju li kršćani potpuno okrenuti leđa dominantnoj protukršćanskoj kulturi ili pak djelovati u njoj? –  Nikola Bolšec o knjizi Roda Drehera koja postavlja pitanje trebaju li se kršćani današnjice okrenuti od dominantne kulture, koja je sve otvorenije protukršćanska, te se organizirati u malene, odvojene zajednice.

Bitno.net