Nagrada je dodijeljena trima herojskim majkama, među kojima je i Chiara Corbello Petrillo, koja je žrtvovala život da rodi živo dijete

Istodobno dok se u Oslu Nobelova nagrada za mir dodjeljivala Europskoj uniji, u rimskoj je vijećnici Europska nagrada uručena majkama Europe.

Svečanosti uručenja nagrade ‘Majka Tereza iz Kalkute’ trima herojskim majkama predsjedao je europarlamentarac Carlo Casini, predsjednik Povjerenstva za ustavne poslove Europskog parlamenta i predsjednik Talijanskog pokreta za život. Nagrada je dodijeljena Chiari Corbello Petrillo koja je žrtvovala život da rodi živo dijete, nagradu je primio njezin muž, mami Ireni Bertoni di Nomadelfia te Sabrini Pietrangeli Paluzzi, utemeljiteljici i predsjednici udruge „Tisućugodišnji hrast“.

Otvarajući svečanost Casini je podsjetio na riječi pape Pavla VI. koji je u prigodi Svjetskoga dana za mir, 1. siječnja 1977. godine, ustvrdio: „Ako želiš mir, brani život“. To je potvrdila i majka Tereza iz Kalkute 1979. godine primajući Nobelove nagradu za mir: “Ako odobravamo majci da uništi plod svoje utrobe što nam ostaje? Pobačaj je počelo opasnosti za mir u svijetu.”

Nažalost, nastavio je Casini, u današnjoj Europi ima više od milijun dragovoljnih prekida trudnoće. Stoga je Ivan Pavao II. govoreći europskim biskupima 1985. godine govorio „o porazu Europe“. U ovome je kontekstu Europska nagrada za život, dodijeljena majkama Europe, okrenuta budućnosti, jer bez djece nema budućnosti i jer, kako je rekao, bezbrojne i tihe europske majke šire i promiču vrijednosti koje Europa proglašava ali ih često ne uvažava. (rv/bitno.net)