Na Veliku subotu pada rođendan pape emeritusa koji navršava 95 godina. Nadbiskup Georg Gänswein, osobni tajnik Benedikta XVI., razgovarao je s Radio Horeb iz Münchena. Iz njegovih riječi primjećuje se slavljeničko ozračje, ali i svakodnevni život osobe koja je „oblikovala Crkvu i teologiju“.

Bilo je to 16. travnja 1927. – Velika subota – kada je u bavarskom gradu Marktl am Inn rođen Joseph Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI. I ove godine njegov rođendan pada na dan uoči Uskrsa. Njegov život ispunjava svjetovnu biografiju, njegova je osobnost duboko oblikovala Crkvu i teologiju, kako je naglasio nadbiskup Georg Gänswein, osobni tajnik Benedikta XVI. „Papa emeritus – kaže – je dobro raspoložen, naravno da je fizički relativno slab i krhak, ali prilično lucidan”.

Napuniti 95 godina nije mala stvar. Gozbe neće biti, kaže mons. Gänswein, budući da je Velika subota, dan u kojem se spominje Kristovog grobnog počinka. Za Uskrs je predviđeno liturgijsko slavlje, a potom će u Vazmenom tjednu doći neke manje delegacije i ljudi izreći svoje želje.

Osobni tajnik pape emeritusa podsjetio je i na nedavni posjet pape Franje u samostan Mater Ecclesiae u Vatikanskim vrtovima, 13. travnja. Bio je to očekivani posjet, kazao je mons. Gänswein, s obzirom da je Velika subota „vrlo naporan dan za Franju“.

Papa u miru, dodao je tajnik, već neko vrijeme ne predvodi slavlje Uskrsa jer jednostavno „nema više snage stalno stajati i nema više snage u glasu“. No, ističe, prati liturgiju, sudjeluje u koncelebraciji, s velikim nutarnjim naglaskom. Iz toga iz dana u dan crpi novu snagu za svoj život.

Inače, dnevna se rutina u samostanu Mater Ecclesiae nije promijenio otkako je papa postao emeritus, kazao je mons. Gänswein. „Uvijek počinje najvažnijim dijelom dana, rano ujutro, odnosno svetom misom i molitvom brevijara. Zatim trenutak doručka i pauze. Potom se Benedikt XVI. posvećuje dopisivanju i jutarnjim čitanjima. Svako malo ima mjesta za glazbu, sve do ručka”.

U poslijepodnevnim satima je trenutak za kraći odmor te s vremena na vrijeme susret s posjetiteljima. Sve ovisi o tome kako se osjeća papa emeritus, zaključio je mons. Gänswein. Poslijepodne je “mala šetnja Vatikanskim vrtovima uz molitvu krunice, ali sjedeći.” Dan završava nakon večere s vijestima na talijanskom i Večernjom molitvom.