Uskrs

„To je bio susret oca i njegove djece, susret je protekao u takvome ozračju. Sveti nas je Otac ohrabrio a mi smo ga izvijestili o prilikama u Crkvi u Hrvatskoj, sve je prošlo u opuštenom ozračju“, tako je riječki nadbiskup Ivan Devčić opisao susret od prošlog ponedjeljka s papom Franjom tijekom pohoda Ad limina Hrvatske biskupske konferencije.

“Papa Franjo je veliki čovjek i kad smo došli kod njega rekao je da svi govorimo bez ikakve napetosti i straha“, nastavio je nadbiskup Devčić koji je s drugim hrvatskim biskupima 15. studenoga sudjelovao na sastanku u Dikasteriju za komunikaciju.

Mons. Devčić zajedno s drugim biskupima izložio je aktualne probleme života Crkve u Hrvatskoj: „pastoral mladih je za nas najvažnije pitanje jednako kao i pastoral obitelji“.

„Nismo otok“, rekao je mons. Devčić, podsjećajući kako na važnost katoličke vjere u nacionalnom identitetu tako i na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kojoj je Republika Hrvatska pristupila 2013. godine kao 28. država članica, prenosi Vatican News. „Vrlo smo sretni što pripadamo Europskoj uniji“, rekao je, „još nismo ušli u schengenski prostor, ali mi smo vanjska granica EU-a“.

Jedno od pitanja koja treba riješiti jest „balkanska ruta“ kojom prolaze migranti na putu do zemalja Unije.

„Imamo iskustva imigracija jer su tijekom rata u zapadnim dijelovima Hrvatske bili mnogi imigranti iz Bosne i istočnog dijela Hrvatske“, koji su bili najviše pogođeni sukobom. „Kod nas vlada otvorenost za migrante“, zaključuje riječki nadbiskup, „ali moramo znati tko su oni, jer sada migranti nemaju dokumenata a država ima obveze prema cijeloj Europskoj uniji i mora stoga dobro čuvati granice“.

IKA | Bitno.net