HrvatskaFoto: IKA
“Naše je da molimo i sve činimo sa svoje strane da bi naša država postala državom koja će se brinuti o svakom svom građaninu tako da svaki u njoj može imati potrebnu sigurnost, pomoć i zaštitu. Da bi takvom mogla postati, neophodna joj je trajna naša pomoć koju joj možemo, između ostaloga, pružati donošenjem pravednih zakona, poštovanjem i promicanjem istinskih vrijednosti i odgovornim korištenjem i življenjem slobode. Neka naše čestitke za Dan državnosti budu popraćene upravo takvim željama za našu državu i sve nas”, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić u katedrali sv. Vida predvodeći misu na Dan državnosti, 25. lipnja.

Ove su se godine u katedrali okupili predstavnici 18 braniteljskih udruga te Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca ’91., Zajednice branitelja PGŽ i Mreže katolika grada Rijeke. Branitelji i njihove obitelji proslavu Dana državnosti započeli su u Vukovarskoj ulici ispred murala sjećanja na Vukovar te u mimohodu, pjevajući domoljubne pjesme, pješačili središtem Rijeke do Mosta hrvatskih branitelja gdje su pred spomenikom braniteljima položili vijence i upalili svijeće. Proslava Dana državnosti nastavljena je misnim slavljem. U propovijedi je nadbiskup Devčić istaknuo kako je nakon obrambenog rata Hrvatsku i dalje potrebno jednakim žarom izgrađivati, u demokratskom duhu koji podrazumijeva slobodu, ali zahtijeva i odgovornost koje često manjka.

“Željeli smo slobodnu i demokratsku državu. Jedna i druga riječ imaju nešto privlačno i očaravajuće u sebi. No, to ne znači da je lako ostvariti ono što one znače. Nema slobode bez odgovornosti, kao što nema prava bez dužnosti. Mi smo, međutim, u protekla dva desetljeća naše samostalne države pokazivali stanovitu jednostranost u shvaćanju slobode i prava, jer nismo dovoljno ni mislili ni uvažavali sve ono što ti pojmovi uključuju i znače. Isto smo tako isticali demokraciju i zaklinjali se u nju, ali se nismo u istoj mjeri zauzimali za izgradnju i usvajanje demokratske kulture i ponašanja.” Podsjetio je da kvaliteta demokracije ovisi o zrelosti građana. “To znači da našoj mladoj državi u njezinu odrastanju i sazrijevanju možemo samo tako pomoći što ćemo sami postajati odgovornijima s obzirom na našu slobodu, prava, dužnosti i zajedničko dobro, kao i time što ćemo postajati sve svjesnijima kako doista o našem glasu na izborima i o našim svakodnevnim životnim izborima ovisi kakva će nam država i zajednički život biti.”

Usporedio je stvaranje države s roditeljskom brigom za dijete, ukazavši da je potrebno još puno strpljivosti i puno ulaganja u još uvijek mladu državu, a posebno raspoloženja koje je vladalo za vrijeme Domovinskog rata kada nitko nije pitao kolike će žrtve i odricanja trebati podnijeti za obranu i ostvarenje tisućljetnog sna o samostalnoj državi. “Na početku, kad smo uspjeli ostvariti vjekovni san hrvatskog naroda, radost i ponos bili su toliki da smo na neki način i mi, poput roditelja novorođenog djeteta, potisnuli u drugi plan misao na žrtve i trpljenja što smo ih radi postizanja tog cilja morali podnijeti.”

Podsjetio je na poruku vjere biblijskih čitanja o nužnosti poštovanja Božjih zakona. “Mojsije, jedan od najstarijih i najpoznatijih zakonodavaca što ih je ljudski rod imao, prenosi Božju riječ narodu kazujući kako naši ljudski zakoni i uredbe, koji određuju karakter države i odnose u njoj, kao i norme našeg osobnog ponašanja i djelovanja, trebaju, prema njemu, odražavati Božje zakone usađene u ljudsku narav, u srce svakog čovjeka. To je preduvjet mira, sreće i opstojnosti pojedinaca, naroda i država.” (ika/bitno.net)