Potječu od kapucina koji su tu stigli u 18 st.

Stari spisi

Veliko je zanimanje pobudila vijest o otkriću na Tibetu nekoliko odlično sačuvanih tekstova iz Svetoga pisma i Gospina života na tibetanskom jeziku. To otkriće upućuje na važnu nazočnost 40 misionara, talijanskih kapucina u gradu Lhasa, kamo su stigli 1707. godine, nakon tri godine glasovitih pustolovina.

Prigodom putovanjā u domovinu, misionari su iz Italije donosili tiskarska slova tibetanskoga jezika, izlivena na zahtjev patra Francesca Orazia, te je tako, u maloj kući misionara franjevaca organizirana tiskara. Budući da je bila postavljena ispod stuba, od tog trenutka redovnici više nisu htjeli odlaziti na gornji kat, kako ne bi gazili po „svetim slovima“ svojega jezika.

Kapucini su donijeli i zvono „Te Deum“ koje se i danas, iako vrlo oštećeno, čuva u jednom hramu, nakon što su ga Kinezi tijekom više godina upotrebljavali kao školsko zvono. Kapucini, koji su uspjeli oblikovati malu skupinu krštenih, progonjenih zbog toga što su napustili vlastitu religiju, napustili su Tibet 20. travnja 1745. godine, i nastanili se u Nepalu. Od njihova je truda ostao jedan tibetanski rječnik, pronađen prije desetak godina. (rv/bitno.net)