Crkva u Solinu

Na blagdan Male Gospe u Gospinu prasvetištu u Solinu večernju misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a prigodnu je propovijed održao generalni vikar mons. Ivan Ćubelić.

Obraćajući se okupljenom mnoštvu vjernika na Gospinom Otoku dr. Ćubelić je kazao kako kršćani danas po čitavom svijetu slave rođendan Blažene Djevice Marije, a nju je Bog izabrao za svoju najbližu suradnicu: za majku utjelovljenog Božjeg Sina. Na taj način Krist i njegova Crkva već dvije tisuće godina promiču dostojanstvo žene. Nema druge vjere ili kulture koja ženu postavlja na ovako uzvišeno mjesto, svetkujući dan njezina rođenja. Stoga, kad god se događa ponižavanje žene u obitelji ili u društvu, na radnom mjestu ili u medijima, zanemaruje se Božja volja, izdaje se kršćanski duh ljudskog dostojanstva i ponižava slika Blažene Djevice koju danas slavimo, rekao je dr. Ćubelić istaknuvši da ako Gospu iskreno slavimo onda ćemo prepoznati vrednote iz njezina života i nasljedovati je jer ona je tražila i vršila volju Božju. Svoj je život shvaćala kao Božji dar pa nije tvrdoglavo ustrajavala na vlastitim egoističnim planovima. Ponizno je prihvatila put suradnje s Bogom, svjesna žrtava koje su pratile njezin pristanak uz riječi: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!” Upitajmo se danas na blagdan rođenja Djevice Marije: Jesmo li mi kršćani više svjedoci svetosti života ili smo jednaki onima koji ne vjeruju u besmrtnost i koji Boga ne poznaju? Pokušajmo učiniti kratki ispit naše kršćanske savjesti.

Pogledajmo se iskreno u ogledalu svetosti Blažene Djevice Marije koju danas slavimo, rekao je dr. Ćubelić naglasivši kako se u svetosti Blažene Djevice Marije poglavito ističu dvije evanđeoske vrednote koje i nas podsjećaju na pravi smisao života i koje najviše znače u našoj svakodnevnici: poniznost i služenje. Želio bih da ovaj dan, nastavio je propovjednik, doista bude blagdan koji će u svima nama probuditi nadu, učvrstiti vjeru i ojačati ljubav za Boga i za ljude. Ne bojte se ni kušnja, ni napasti ovog vremena. Na muci se poznaju junaci. Sjetite se samo da su upravo na ovom mjestu Gospina otoka kroz povijest stolovale razne okupatorske vojske i bezbožne politike: osmanlijska, fašistička i komunistička. No, oblaci prolaze, a nebo ostaje. A mi danas ovdje slavimo Isusa i njegovu majku Mariju, kao potomci pradjedova koji su na ovome svetom tlu, prije više od tisuću godina, sagradili prvu crkvu nebeskoj majci. U čvrstoj vjeri i nepokolebljivu pouzdanju i danas je molimo: “Majko naše prošlosti, budi majkom i naše sadašnjosti i naše budućnosti. Dušo duše hrvatske, Isusova mati, sunce naših stradanja, ne prestaj nam sjati. Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!”, zaključio je svoju propovijed dr. Ćubelić.

Tijekom mise pjevao je zbor Kraljice Jelene pod ravnanjem prof. Mirka Jankova. Svima koji su sudjelovali u misnom slavlju te onima koji su pomagali u organizaciji, zahvalio je župnik i upravitelj svetišta don Vinko Sanader. Misno je slavlje završeno himnom Lijepa naša. (ika/bitno.net)