Papinsko sveučilište Gregoriana, vjerojatno najuglednija katolička obrazovna institucija na svijetu, od ove je akademske godine uvelo studentski seminar koji se bavi vjerskim motivima u poetici američkog rock glazbenika Brucea Springsteena i koji je izazvao ogromnu pažnju studenata.

“Izazovi vjere – u potrazi za biblijskim odjecima u glazbi Bossa”, naslov je prvog seminara u povijesti isusovačkog sveučilišta koji se bavi teološkim implikacijama u rock glazbi (“Boss” je Springsteenov nadimak).

Jedan od začetnika ideje o kolegiju o Springsteenu jest talijanski isusovac Antonio Spadaro, glavni i odgovorni urednik iznimno utjecajnog dvotjednika “Civilta Cattolica” koji izdaje njegov red. Kako piše poljski vjerski portal Fronda, Spadaro je svojedobno u svom časopisu objavio veliki članak o Springsteenovu opusu i primijetio kako su se vjerski motivi pojavili u njegovim pjesmama nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. Spadaro je tada napisao i kako unatoč tome što u Springsteenovu stvaralaštvu postoje “elementi koji su u nesuglasju s porukom kršćanske nade”, američki glazbenik jest nadahnut jezikom i simbolikom Biblije.

Prvo predavanje održalo se pod naslovom “Vjerujem u Obećanu Zemlju. Biblijski korijeni u stvaralaštvu Brucea Springsteena” i bilo je, očekivano, iznimno posjećeno. Osim što se na njemu analizirala pjesma “Promised Land” (Obećana Zemlja) sa Springsteenova albuma “Darkness on the Edge of Town” iz 1978., u predavanju je spomenuta i pjesma “Jesus was an only son” (Isus je bio jedini sin) s albuma “Devils & Dust” iz 2005. Cilj kolegija, kako je pojašnjeno s Gregoriane jest analiza glazbenikova opusa iz teološkog diskursa.

Iako je ovo prvi put da se Springsteena proučava na katoličkoj akademskoj instituciji, to sigurno nije prvi put da se teolozi ili akademici bave njegovim pjesmama. Glazbenik odrastao u tradicionalnoj katoličkoj obitelji i odgojen u katoličkoj školi oduvijek je, još od svojih prvih radova, koristio vjersku simboliku u svojim pjesmama.

“Jednom katolik, uvijek katolik”, izjavio je Springsteen u nedavno danom razgovoru, dodajući kako je upravo vjera, a ne neka politička ideologija, obilježila njegove pjesme koje se doživljavaju kao vjerojatno jedan od najvažnijih i najautentičnijih umjetničkih izražaja suvremene Amerike.

Unatoč navedenom, Springsteen se nikada nije deklarirao kao vjernik, a njegova jasno izražena politička stajališta uvijek su ga svrstavala u liberalni društveni kamp (potpora gay-brakovima, primjerice). Kako bilo, poetika nekih od njegovih najuspješnijih pjesama u sebi je sadržavala jasne kršćanske poruke i motive iz Biblije ili katoličke teologije.

Klikni like i prati nas na Facebooku:  

Primjerice, album koji je Springsteen objavio nakon 9/11, u razdoblju koje je Spadaro spomenuo u svom tekstu, zove se “The Rising” (što se u kontekstu poetike albuma može prevesti i kao “Uznesenje” ili čak “Uskrsnuće”) i doista je prepun vjerskih motiva. Naslovna pjesma je o newyorškom vatrogascu koji na dan napada na WTC “nosi križ svoga poziva” i penje se na plamteće tornjeve, a zadnji prizori koje vidi prije smrti su njegova supruga koja se zove Marija (ime koje Springsteen često koristi u svojim pjesmama) okružena “svetim slikama njihove djece”. Pjesma je opisana kao ultimativna “američka uskrsna pjesma nakon iskustva smrti 11. rujna”. Zaključna pjesma albuma “My City of Ruins” (Moj grad ruševina) pjeva o gradu u ruševinama koji se iz njih mora “dići”, a kulminacija pjesme jest poetski prizor sklopljenih ruku koje mole za snagu, vjeru i ljubav, prizor opjevan u stilu gospel zbora.

Još tamo 1988., američki katolički svećenik i publicist otac Andrew Greeley izjavio je, pomalo i pretjerano, kako je “izlazak novog Springsteenova albuma ‘Tunnel of Love’ vjerojatno važniji katolički događaj u ovoj zemlji nego posjet Ivana Pavla II.”.

Greeley je napisao kako taj album, tematski obilježen raskidom Springsteenova prvog braka (pjevač je danas sretno oženjen nekadašnjom pratećom pjevačicom iz njegova benda Patti Scialfa, a par ima troje djece), govori o vjerskim realnostima.

“Springsteen pjeva o grijehu, napasti, oprostu, životu, nadi i smrti i to radi koristeći slike koje dolaze, možda i podsvjesno, iz njegova katoličkog odgoja i djetinjstva”, napisao je tada Greeley.

Goran Andrijanić | Bitno.net