Oglašavanjem sirena 16. rujna 1991. godine koje su u 17:57 sati najavile napad na grad, započinje sedmodnevna bitka. Ista se završava 22. rujna u podne oslobađanjem Šibenskog mosta, odnosno 23. rujna u 11:27 sati oglašavanjem kraja sedmodnevne opće opasnosti. Poginulo je 17 branitelja, a četvero je zarobljeno.

Statutom Šibensko-kninske županije određeno je da se 22. rujna slavi kao Spomendan Rujanskog rata u znak sjećanja na dane obrane Šibenika, kada su stvarani uvjeti za konačno oslobođenje zemlje. Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. 

Tijekom Rujanskog rata stradao je i određeni broj spomenika, među kojima i šibenska katedrala sv. Jakova – jedna od najvažnijih građevina u Republici Hrvatskoj. Neprijateljska Jugoslavenska narodna armija je prema katedrali uputila 17. rujna 1991. godine četiri minobacačka projektila koja je nisu pogodila izravno, ali su pala u njenoj neposrednoj blizini i prouzrokovala površinska oštećenja na sjevernoj fasadi i dijelu apside. Sljedećeg dana, katedrala ponovno stradava i to ovaj put njezin najistaknutiji dio – kupola. S ophodnog broda JNA ispaljena su tri projektila, te je probijena jedna od ploča kupole, a nekoliko ih je oštećeno, kao i rebro. 

Foto: Civitas Sacra

Zrno koje je probilo kupolu danas se čuva u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova “Civitas Sacra”. Osim zrna, posjetitelji Interpretacijskog centra mogu pogledati i dokumentarni film o stradavanju i obnovi kupole u kojem se pojavljuju glavni akteri njene obnove: prof. Miljenko Domijan – predsjednik državnog stručnog povjerenstva za obnovu kupole te dipl. ing. građ. Davor Uglešić – autor statičkog proračuna i projekta sanacije kupole. Također, uz film tu su i fotografije oštećene kupole.   

Obnova i sanacija oštećenja bili su vrlo zahtjevni i u tehničkom i organizacijskom pogledu zbog jedinstvene gradnje kamene kupole, građene na principu utorenih ploča. Nakon dugotrajnih konzultacija donesena je odluka o demontaži kupole. Početak obnove bio je 1995. i traje sve do 1998. godine.

Radovi na rasklapanju kupole otpočeli su 22. listopada 1996. demontažom i spuštanjem elemenata akroterija, dok je montaža kupole otpočela je 20. siječnja 1997. Montaža je uspješno završena postavom restaurirane pozlaćene kugle i vjetrokaza u liku anđela.

Foto: Muzeja grada Šibenika

Interpretacijski centar “Civitas Sacra” čuva i jedan dio stare kupole, a to je kruna odnosno akroterij. Svakako valja izdvojiti i jedan od najzanimljivijih dijelova postava – repliku kupole oko koje se pojavljuje projekcija unutrašnjeg te vanjskog dijela katedrale te na taj način posjetitelj upotpunjuje doživljaj katedrale promatrajući skrivene kutke, oku nedohvatljive dok se posjetitelj nalazi na tlu.

Radno vrijeme Centra: od ponedjeljka do subote od 8:30 – 20:30.

Više o Interpretacijskom centru “Civitas Sacra” doznajte na ovom linku!