Blaženi Salomon Leclercq, francuski mučenik koji je ubijen tijekom Francuske revolucije jer je odbio položiti zakletvu vjernosti novoj vlasti, bit će uskoro kanoniziran, javljeno je iz Vatikana.

Papa Franjo odobrio je postupak za njegovu kanonizaciju nakon što su medicinska i teološka skupina Kongregacije za kauze svetaca odobrili čudo po njegovu zagovoru.

Blaženi Salomon svoj je život odlučio posvetiti Bogu kroz poučavanje i odgoj, pristupivši redu Školske braće koji je osnovao sv. Ivan Krstitelj de La Salle. Godine 1790., tijekom Francuske revolucije, red je raspušten nakon što su neki njegovi članovi odbili položiti zakletvu vjernosti novoj vlasti koja je svrgnula kralja Luja XVI.

Sam Salomon ubijen je 2. rujna 1792. zajedno s još 190 drugih u dvorištu karmelićanskog samostana koji im je služio kao zatvor nakon što je Narodna skupština sredinom kolovoza te godine zatvorila sve katoličke škole u Parizu i zabranila nošenje redovničke i svećeničke odjeće. Od svećenika je zatraženo da daju zakletvu državnoj organizaciji za svećenike koja je htjela kontrolirati svećenički rad, kao i biskupska imenovanja i to bez miješanja Vatikana i pape. Tom prilikom je 25 000 svećenika odlučilo napustiti zemlju.

Salomon Leclercq izabrao je ostati, međutim ubrzo je uhićen, zatvoren te ubijen od strane revolucionara naoružanih mačevima. On je jedan od oko 1300 ljudi ubijenih u tzv. “Rujanskom masakru”.

Njega i 190 osoba koje su također mučene u karmelićanskom samostanu, papa Pio XI. proglasio je blaženima 1926. Nakon toga njegov slučaj je odvojen od ostalih te se proces kanonizacije sada vodi zasebno. Blaženi Salomon zaštitnik je progonjenih kršćana.

Papa Franjo također je odobrio čudo potrebno za kanonizaciju talijanskog svećenika Ludovica Pavonia te utvrdio kako je kolumbijski svećenik Rafael Almansa Riano živio herojske krjeposti te se od sada smatra blaženim.

Tino Krvavica | Bitno.net