MPO

Predloženi zakon ruši pravni poredak i negira pravo na život svakog ljudskog bića te poništava jednakost svih pred zakonom, ravnopravnost spolova, nepovredivost čovjekove slobode i osobnosti, slobodu od zlostavljanja, zaštitu obitelji (unaprijed lišavajući djecu prava na roditelje), identitet, zaštitu djeteta prije rođenja, zajedničke roditeljske odgovornosti za odgoj i razvoj djeteta te pravo na život djeteta s roditeljima, upozorava se u pismu.

Ako biraš život  

Zakon je, ističe se, pun “nečovječnih načela”, poput “zamrzavanja ljudskih bića” te “izbora metoda” kojim se zadire u dostojanstvo nastanka ljudskog bića.

Žena i budući roditelji, upozoravaju udruge, moraju imati točnu informaciju o metodama i učincima postupka kojemu se podvrgavaju: kakvi su izgledi za začeće, koliko djece će biti začeto te koliko će ih i kako umrijeti prije implementacije, te kakvi su izgledi za rođenje zdravog djeteta!

Smeta ih i zastupanje tzv. “nove pravednosti” po kojoj žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju, bez obzira na bračni ili partnerski status. Ako se ovo načelo ne odbaci, u svojoj ćemo okolini imati djecu bez identiteta, bez oca, možda i bez oba roditelja, kažu udruge te upozoravaju i na mogućnost incesta.

Nezadovoljne prijedloženim zakonskim odredbama, udruge iz Mreže “Hoću tatu” predlažu Vladi i Saboru da odbace ovakav nazadni i nečovječni zakon, te ih pozivaju da u izradi novoga zakona surađuju s njima i drugim nevladinim udrugama.

“Također predlažemo da nam daju goleme novčane iznose kao i udrugama s kojima su surađivali u izradi ovoga zakona”, ističe se u otvorenom pismu koje je potpisao koordinator Mreže udruga Mate Knezović.

HRsvijet.net