Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić služio je na blagdan Gospe Trsatske večernju zavjetnu svetu misu u Marijinu svetištu na Trsatu. U propovijedi se osvrnuo na teški slučaj majke koja želi pobaciti svoje dijete u poodmaklom stupnju trudnoće, piše Novi List.

Uzinić je poručio: „Govorim o situaciji žene koja nosi bolesno dijete i mnoštvu kamenja koje se ovih dana s različitih strana bacilo što na ženu, što na dijete. Što na one koji su za izbor, što na one koji su za život. Pitao sam se kako se uključiti, što reći, a da ne budem jedan od onih koji bacaju kamenje, koji osuđuju i isključuju. Iskreno priznajem da nemam odgovor na ovu situaciju“.

U nastavku je rekao kako su mu na pamet pale druge situacije, s kojima se Crkva također suočava, kada bi svećenici željeli jasne kriterije, na primjer tko može ili ne može biti kum. „Što s onima koji su se rastali i potom našli novu sreću, i sada možda žive kršćanskije od onih koji su ostali u braku?“ rekao je mons. Uzinić.

Dodao je kako bi u sve te situacije trebalo unijeti više suosjećanja i ljubavi. „Unesimo ih u duhu odnosa koji su vladali u nazaretskoj obitelji, gdje se otvaramo Bogu i molimo da nas prosvijetli. Gdje svatko želi čuti što Bog želi od nas, ali i poštuje drugoga i njegovu situaciju“. Poručio je kako je svaka situacija u životu ljudi drukčija i nije moguće dati gotove recepte. „Jer ako damo gotove recepte, onda se ponovo nabacujemo kamenjem”, naglasio je.

U propovijedi je također govorio  kako nazaretska kuća Svete Obitelji, kao i odnosi koji su vladali u njoj, trebaju predstavljati uzor prema kojem će se oblikovati obitelj, društvena zajednica i Crkva. Naglasio je kako Kuća Svete Obitelji predstavlja kuću molitve koja je otvorena prema Bogu i nije zatvorena u sebe, a njezini članovi su nam pokazali tri vrste odnosa koje treba njegovati. To su odnos s Bogom, promišljanje o samom sebi te poštivanje drugog, ali i poziva koji Bog ima s njim.

Citirao je dio iz enciklike pape Franje “Fratelli Tutti” u kojoj se nudi kakav bi svijet trebao biti na primjeru odnosa u obitelji: „U obitelji su roditelji, bake i djedovi, djeca, dio kuće i nitko nije isključen. Ako netko ima neku teškoću, tu su drugi da mu priskoče u pomoć, podržavaju ga. U obiteljima svi rade za opće dobro, ali ne uništavaju pojedinca. Podržavaju ga i pridonose njegovom boljitku. Obiteljske svađe uvijek završavaju pomirenjem. O, kad bismo barem mogli političkog protivnika ili susjeda gledati istim očima kojima gledamo djecu, suprugu, oca ili majku. Kako bi to bilo lijepo.“

Naposljetku je podsjetio da je papa Franjo ovih dana citirao ulomak iz evanđelja u kojem stoji kako „Bogu ništa nije nemoguće“, pa tako niti prenijeti svetu nazaretsku kućicu, te naposljetku pozvao sve da, po uzoru na Mariju, rade na svijetu u kojem će svi biti braća i sestre, piše Novi List.