I dok su jučer navečer u brojnim dijelovima kršćanskoga svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, organizirane kostimirane zabave i parade povodom Noći vještica, u srcu Rima organizirana je večernja procesija sa slikama svetaca.

Od crkve Santa Maria Antiqua, do crkve svete Anastazije, mnoštvo vjernika na čelu s pomoćnim biskupom mons. Gianricom Ruzzom, proslavilo je spomen na svece svoje mjesne, ali i sveopće Crkve.

“Želja nam je bila zapaliti svjetlom, molitvom i ljepotom ovu za nas kršćane posebnu večer. Ovo je noć koja ima predokus Kristova Uskrsa, noć u kojoj Crkva hodočasti i bdije na posebnom mjestu, u srcu Rima, koje nas povezuje s mučeničkim svjedočenjem”, kazao je jedan od organizatora ove inicijative, o. Davide Carbonaro.

Pomoćni biskup mons. Ruzza naglasio je kako je “Rim grad velikih svetaca”, zbog čega je donesena odluka da se na jednom od najljepših mjesta na svijetu, Forumu i Palatinu, organizira noć molitve u zajedništvu sa svetima, budući da je “težnja k svetosti zapravo težnja k istini i radosti”.

Procesija je započela u osam sati navečer u crkvi Santa Maria Antiqua. Prva postaja bila je u crkvi svetog Sebastijana u kojoj su vjernici molili Litanije Svih svetih, a potom je u franjevačkoj crkvi svetog Bonaventure uslijedila pobožnost klanjanja Križu. Procesija je završila euharistijskim klanjanjem u crkvi svete Anastazije oko pola dva ujutro.

Nadamo se i vjerujemo kako će ovaj prekrasan primjer iz Rima biti poticaj katolicima diljem svijeta da i u svojim gradovima i mjestima na doličan i primjeren način proslave svetkovinu Svih svetih.

Jedna od sličnih inicijativa je i molitveno bdjenje mladih pod nazivom “Holywin – svetost pobjeđuje” koji se ove godine održalo u čak 20 gradova naše domovine. Riječ je o prigodnom molitvenom programu kako bi se mladima približila važnost molitva za pokojne, a odmaknula ih od trenda proslave “Halloweena”.

Nažalost, sve veći broj ljudi, prema riječima poznatog talijanskog egzorcista o. Gabriela Amortha, “gubi razbor, smisao života, razum”, te se čini “da je sve bolesnije”.

“Jako mi je žao što se Italija, kao i ostatak Europe, udaljava od Gospodina Isusa i odaje počast Sotoni“, rekao je egzorcist koji smatra da je slavlje Halloweena jedna vrsta spiritističkog susreta koji se prezentira pod oblikom igre.

“Vražja lukavost se upravo tu nalazi. Ako bolje promislimo, sve je prikazano u nevinom, veselom obliku. Čak ni grijeh nije više grijeh u današnjem svijetu. Sve je prerušeno pod izlikom potrebe, slobode ili osobnog užitka. Čovjek je postao bog samome sebi, baš ono što želi đavao”, kazao je o. Amorth, dodavši kako su “slavlja svjetla” s pjesmama posvećenim Gospodinu istinita i prava suprotnost slavljima tame.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net