Nakon potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i oštetio crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetište Majke Božje Remetske, u četvrtak 23. travnja u 12 sati crkva se ponovno otvara za osobnu pobožnost vjernika.

“Nakon tehničkog pregleda crkve od strane statičara i nakon što je osiguran od urušavanja najkritičniji dio u crkvi, a to je luk crkve između prezbiterija i donje lađe, ponovno se dopušta ulazak vjernicima na osobnu molitvu“, kazao je za Informativnu katoličku agenciju župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske o. Antonio-Mario Čirko.

Crkva u Remetama, poznata zagrebačka oaza molitve i mira, vjernicima će biti otvorena svakodnevno između 9 i 17 sati. Vjernici će se moći moliti poštujući odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije koji su 20. ožujka odlučili da crkve za vrijeme trajanja epidemije mogu biti otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

  • crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;
  • u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem dva metra;
  • crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

“Pun sam emocija i radosti što će vjernici moći doći remetskoj Gospi i što je od svih potresom oštećenih crkava, baš crkva zagovornice Hrvatske prva koja se otvara za puk. To je simbolika nade”, poručio je župnik o. Antonio-Mario Čirko.

U potresu koji je Zagreb pogodio 22. ožujka oštećena je prednja lađa crkve koja je bila pošteđena u potresu 1880. “U tome prednjem dijelu oštećene su freske, a neki dijelovi su i uništeni. Od glavnog oltara odvalio se kamen. Vanjski dijelovi crkve su napuknuti, pogotovo južni plato”, poručio je župnik tada u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

IKA | Bitno.net