Papa

Što znači biti kršćanski dragovoljac na misijskim prostorima, novinar Radio Vatikana upitao je Riccarda Giannottu, odgovornoga za nacrte nevladine organizacije nazvane Međunarodno dragovoljstvo za razvoj (VIS), povezane sa salezijancima, te dragovoljca na Kosovu i Šri Lanki.

Prva je zadaća misionara dragovoljca dati svjedočanstvo solidarnosti koje nadilazi konkretnu pomoć, i koje ima svoju ulogu, te zahtijeva zauzimanje tijekom jedne ili dvije godine – rekao je Giannotta, dodavši da ta organizacija jamči dragovoljni rad u određenom vremenu upravo stoga kako bi se ostvarila cijela jedna služba i pružila cjelovita pomoć, sa svojim početkom i svršetkom.

Napomenuvši potom da spomenuta organizacija djeluje u 40 zemalja u svijetu, među kojima i u zemljama Latinske Amerike, Afrike, Azije te na Karibima, napomenuo je da se njihovi nacrti ponajviše odnose na odgoj i obrazovanje, jer karizma don Bosca, salezijanska karizma, uvijek u prvi plan stavlja odgoj. Pritom je izrazio uvjerenje da se kroz odgoj i obrazovanje mladim naraštajima uistinu može pomoći da postanu gospodari svojega razvoja i svoje budućnosti.

Na novinarov upit kako je njihovo kršćansko poslanje prihvaćeno u zemljama u kojima djeluju, Giannotta je napomenuo da su u onima u kojima je snažno ukorijenjena kršćanska nazočnost vrlo lako prihvaćeni. Međutim, tamo gdje su kršćani manjina izazov je drugačiji – primijetio je te kao primjer naveo Pakistan. Upravo u toj zemlji, prateći izravno naš rad, vidio sam kako se ponašanje ljudi promijenilo; od početnoga nepovjerenja, ono se pretvorilo u krajnje prihvaćanje, jer smo pomoć pružali transverzalno. To je snažno pogodilo pučanstvo, te malenu kršćansku zajednicu u zemlji stavilo pod potpuno drugačije svjetlo.

Osvrnuvši se potom na Papin poziv na svjedočenje Kristove ljubavi, Riccardo Giannotta je napomenuo da ga oni tumače kroz duh služenja, odnosno posvećivanja dvije ili tri godine vlastita života za služenje drugima. Veliki je izazov, međutim, to što se tim dragovoljcima želi dati mogućnost da svoj vlastiti rast potom donesu u zemlje iz kojih su pošli u misije, te tako obogate građansko društvo svoje zemlje, unoseći vrednote koje su se razvile ili ojačale iskustvom dragovoljstva u misijama – dodao je Giannotta. (rv/bitno.net)