“Danas je veliki dan za demokraciju u Hrvatskoj. Ustavni sud ukinuo je Kurikulum zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama zbog niza nepravilnosti.

Vigilare, Centar za obnovu kulture te desetci drugih udruga, kao i tisuće roditelja pozdravljaju ovu odluku. Od početka se tvrdilo da je kurikulum uveden na nedemokratski način i da se nisu poštivala ustavna prava roditelja na odlučivanje o odgoju njihove vlastite djece. Želimo zahvaliti svim našim volonterima i podupirateljima, pravnim i drugim stručnjacima koji su sudjelovali u stvaranju ovakvog mišljenja i platforme nasuprot lošeg, štetnog i protuzakonitog programa ministra Jovanovića.

Vigilare i Centar za obnovu kulture posebno su sretni što su u procesu senzibiliziranja hrvatske javnosti o opasnosti četvrtog, tzv. spolnog modula sudjelovali na način da su, među ostalim, u Hrvatsku doveli dr. Judith Reisman koja je jasno razotkrila štetnosti tog modula. Ona je bez sumnje pripomogla u artikulaciji stavova velike većine hrvatskih roditelja protiv ovog ideologiziranog i nametnutog kurikuluma.

S obzirom na činjenicu da je Ustavni sud svojom odlukom potvrdio ono na što su naše i druge udruge ukazivale već od samog početka uvođenja kurikuluma, iz moralnih i profesionalnih razloga zahtijevamo da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić odmah podnesu ostavke kao čin satisfakcije za sva vrijeđanja i ignoriranja prava roditelja, udruga i svih koji nisu podržavali navedeni  program, kao i to da odgovaraju za štetu koja je u nekim školama već nanesena djeci nezakonitim i neustavnim provođenjem ukinutog Kurikuluma zdravstvenog odgoja.”

Udruge Vigilare i Centar za obnovu kulture