Pater Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, u ponedjeljak se oštro osvrnuo na prošlotjednu kolumnu Nine Raspudića „Maženje poskoka i vabljenje migranata“, ustvrdivši kako su u njoj iznesene „neistine, površnosti, populizam i manipulacije“.

Govoreći iz pozicije osobe koja „svoju svakodnevicu dijeli s izbjeglicama i migrantima“, Barun je Raspudiću zamjerio što ih je kolektivno proglasio ilegalnima, kao i njihovo uspoređivanje sa zmijom poskokom. To je prema voditelju Isusovačke službe za izbjeglice, posve neprimjereno i nekršćansko etiketiranje osoba koje su pred nadolazećom zimom „zapele pred hrvatskog granicom, prepuštene same sebi“.

Nadalje, zasmetalo mu je i Raspudićevo povezivanje nevladinih organizacija koje se bave migrantima s „krijumčarenjem ljudi“. Nevladine organizacije „pružaju podršku izbjeglicama kojima je naša država kroz svoj pravni okvir omogućila zaštitu i sigurnost“, ustvrdio je Barun, podsjetivši kako na tu obavezu poziva i papa Franjo.

Posebno se oštro osvrnuo na tezu da su migranti glavni uzrok jačanja ekstremne desnice u Europi. „To je opasna optužba i opasna laž, koja otvoreno poziva na neprijateljstvo“, usprotivio se Barun upozorivši da je takav scenarij jedino moguć zbog „stavova i tekstova“ popu Raspudićevih, kojega je na kraju svoga teksta pozvao da mu se „barem jednom“ pridruži u služenju migrantima u potrebi.

Na reakciju Večernjakova kolumnista nije trebalo dugo čekati te je ovoga petka svoju redovitu kolumnu posvetio odgovoru na kritike patera Baruna. Smatra da je prozvan „uz teške kvalifikacije i bez ijednog argumenta“, te se redom osvrnu na optužbe koje su bile iznesene na njegov račun.

„Onaj tko nije s važećim dokumentima na graničnom prijelazu ušao u drugu državu, već je migrirao unutar nje nezakonito i silom je ilegalan migrant“, poručio je Raspudić, koji, kako kaže, ne vidi ničeg nekršćanskog u želji da se poštuju zakoni, koje su dužni poštovati i svi ostali stanovnici naše zemlje.

Razloga da se uoči jasna poveznica između migrantske krize i rasta ekstremne desnice prema njemu je više nego dovoljno, a ona se posebno jasno očitava u padu Angele Merkel unatoč izvrsnim ekonomskim pokazateljima, te naglom rastu Alternative za Njemačku (AfD), koja je svoj program temeljila na oštroj politici prema migrantima.

Ni papa Franjo nije za potpuno otvaranje granica, tvrdi Raspudić koji je citirao riječi Svetog Oca da migrante treba primiti “u mjeri u kojoj to nije prijetnja vlastitom identitetu”, te da zbog toga otvorenost mora biti “razborita i dobro promišljena”.

Poziv Tvrtka Baruna na služenje migrantima Večernjakov kolumnist je odbio rekavši kako ne planira „čistiti zahode 20-godišnjacima“, pozvavši se na brojku koju je iznijela ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sebiha Borovac, prema kojoj je među 20 tisuća migranata tek 2,5 posto (ili oko 500) djece.

Bez obzira s čijim se pogledom više slagali, ono što se bez sumnje može utvrditi na temelju ove rasprave između Raspudića i Baruna (koja možda još uvijek nije doživjela svoj epilog) jest da pitanje migranata i izbjeglica pobuđuje vrlo veliko zanimanje javnosti koja je u vezi s njim prilično podijeljena, te da će s dolaskom zime, a samim time i težim uvjetima za migrante koji će htjeti napustiti Bihać, postati sve aktualnija i prisutnija.

Ivo Džeba | Bitno.net