Papa Benedikt XVI. stigao je u petak, 23. ožujka, u svoj prvi posjet Meksiku. „Dolazim kao hodočasnik vjere, nade i ljubavi.” Tim je riječima započeo svoj kratki pohod jednoj od najvećih i vjernicima najbrojnijih katoličkih zemalja Latinske Amerike. Želio bih svim Meksikancima i stanovnicima Latinske Amerike stisnuti ruku – rekao je papa Benedikt u svom prvom nastupu tijekom 23. apostolskog putovanja, što je narod pozdravio velikim oduševljenjem, jer je osjetio ljubav brata, tako da su mnogi povikivali “Ti naš meksički brat”.

U svom prvom govoru u zračnoj luci u Guanajuato, u koju je stigao u večernjim satima, nakon petnaestosatnog leta, Papa je osudio trgovinu drogama i politička pokrića te trgovine te ohrabrio Meksikance da ne odustaju od nade u promjenu društva nabolje. Osvrnuvši se na obilježavanje 200. obljetnice neovisnosti Meksika i na ulogu Gospe Guadaluspke, zaštitnice te zemlje, iznio je i značenje poruke koju su 2007. biskupi uputili zemljama Latinske Amerike. Čak i ako trenutni uvjeti i strukture nisu zadovoljavajući i čine se krutima i neprobojnima, kršćani trebaju “djelovati kao kvasac u društvu” i “pridonijeti međusobnom poštivanju i mirnom suživotu, temeljenom na nepovredivosti dostojanstva svakog ljudskog bića”. To je i temelj vjerske slobode u pravom smislu riječi, rekao je Papa.

U zračnoj luci dočekali su ga meksički predsjednik Felipe Calderon, kao i brojni biskupi iz Meksika, ali i cijele Latinske Amerike, na čelu s domaćinom leonskim nadbiskupom Jose Guadalupe Martinom Rabagom i predsjednikom Meksičke biskupske konferencije i ujedno predsjednikom Vijeća biskupa Latinske Amerike (CELAM) nadbiskupom Carlosom Aguiarom Retesom. Uz meksički narod papa Benedikt XVI. pozdravio je u zračnoj luci i sve narode Latinske Amerike, koje su tamo zastupali njihovi biskupi.

Papa, smiren i odmoren, premda je putovanje trajalo gotovo petnaest sati, sa svoje je strane priznao da je željno očekivao ovaj susret. Autor enciklike o ljubavi nije mogao propustiti da se ne osvrne i na teško stanje siromaha, beskućnika i bolesnika kao i svih kojima je ugrožen život u toj zemlji te je istaknuo potrebu da im se pruži prikladna pomoć.

Ponovio je kako Crkva nije neka politička sila ni politička stranka, već moralna stvarnost i moć koja na etičkom području mora odigrati svoju ulogu. Treba uvijek iznova provjeravati radi li se dostatno na društvenom području na ovom kontinentu. To je, prema njegovim riječima, pitanje savjesti.

Papa Ratzinger dobro poznaje crkveno i društveno stanje u Meksiku, jer je još kao kardinal u više navrata posjetio tu zemlju. „Dobro su mi poznate meksičke ljepote, ali i problemi povezani s trgovinom droge i nasiljem.” Papa je svjestan da i Crkva u tome snosi veliku odgovornost.

Primijetio je kako nada stvarno mijenja konkretnu egzistenciju svakog pojedinca. Ukorijenjena u narod nada širi svijetlo u tmini, koja zahvaća i zarobljava zemlju, koja je – prema njegovim riječima – pozvana živjeti nadu u Boga, pretvarajući je u stav duše i konkretne obveze za zajednički hod prema boljem svijetu. Treba ići naprijed bez oklijevanja u izgradnji društva utemeljenog na dobru, trijumfu ljubavi i promicanju pravde.

Već prvog dana Papa je osvojio Meksikance spontanim gestama, koje je prenijela meksička televizija u svim dnevnicima. U zračnoj luci dočekalo ga je oko 100.000 vjernika, koji su ga pozdravljali uz 35 km dugu cestu kojom je prolazio Papamobil do zavoda Miraflores, gdje će odsjesti do ponedjeljka, kada će produžiti svoje putovanje na Kubu. Ondje ga je dočekala i skupina djece invalida, kojima je posvetio posebnu pozornost, nastojeći ih utješiti i ohrabriti. (ika/bitno.net)