Papa

Premijer Zoran Milanović s Benediktom XVI. neće razgovarati o reviziji ugovora koje je Republika Hrvatska sklopila sa Svetom Stolicom, javlja Novi list.

Dr. sc. Ivica Maštruko, sociolog i umirovljeni diplomat koji je dio karijere proveo upravo kao veleposlanik pri Sv. Stolici ističe kako medijske kalkulacije po kojima bi takozvani »vatikanski ugovori« mogli biti tema razgovara prilikom Milanovićeva posjeta Papi nemaju temelja.

Naime, nakon medijske najave da bi Milanović u listopadu trebao boraviti u posjetu Benediktu XVI., u javnosti su krenule kalkulacije po kojima bi premijer u razgovoru s Papom mogao otvoriti razgovore o reviziji dijela ugovora koji se odnosi na financiranje Katoličke crkve iz državnog proračuna u kojem je za ovu godinu, za tu svrhu, planirano izdvajanje od oko 245 milijuna kuna, dok bi iz proračuna za 2013. Katolička crkva, prema dostupnim informacijama, a sukladno spomenutim ugovorima, trebala bi primiti 250 milijuna kuna.

– Takve najave nisu utemeljene. Izvedena je jedna konstrukcija jer se o toj temi pisalo u hrvatskim medijima. O konkretnim pitanjima se s Papom na takvoj razini ne razgovara prije nego što se obave sve moguće pripreme i svi mogući prethodni postupci koji su dio međunarodnih diplomatskih uzusa i međunarodne diplomatske prakse – pojasnio je Maštruko navodeći kako je ovdje riječ o uobičajenom susretu nakon što je Papa bio u Hrvatskoj.

N.R. | Novi list