Na 22. sjednici Vlade Republike Hrvatske u ponedjeljak 23. studenoga prihvaćen je amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2021. i projekcija za 2022. i 2023., koji je podnijela zastupnica Marijana Petir radi otvaranja stavke „Pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama koje su u potrebi“ u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

U amandmanu zastupnice Petir navedeno je da bi se uvođenjem nove proračunske stavke „mladim ljudima koji su progonjeni zbog svoje vjere te im je onemogućeno školovanje, omogućilo da studiraju u Hrvatskoj i steknu potrebna znanja i da se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva.“

Osim stipendiranja, program će biti usmjeren i na pomoć kršćanskim zajednicama kako bi se vjernike ohrabrilo da ostanu živjeti u svojim domovima.

„Kršćani nose teret progona diljem svijeta i često pate uz druge vjerske i etičke manjine“, napisala je Petir, dodavši da je prema istraživanju Zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji provedenom 2017. – 2019., 300 milijuna kršćana u opasnosti od progona.

„To znači da jedan od sedam kršćana živi u zemlji u kojoj vjera u Isusa Krista dolazi s rizikom od proizvoljnog raseljavanja, uhićenja, različitih kršenja ljudskih prava, pa čak i smrti“, objasnila je.

Kao primjere navela je genocid nad kršćanima u Siriji i Iraku. U Iraku je prije 2003. bilo 1.5 milijuna kršćana, a  2019. samo 120 tisuća, što znači da ih je ostalo samo 8%. U Siriji je, pak, broj kršćana pao za dvije trećine od početka građanskog rata 2011.

Petir je također istaknula azijske zemlje poput Indije, Mijanmara, Kine i Sjeverne Koreje gdje „postoji sve veća prijetnja kršćanima od ekstremista čije je neprijateljstvo potaknuto kombinacijom nacionalizma i religije“.

Dodala je da je džihadistički teror u porastu u Africi, gdje je samo u Nigeriji 2018. prijavljeno 3700 ubojstava kršćana.

Riječi zastupnice Petir potvrđuje i posljednje izvješće organizacije Open Doors, koja redovito prati stanje s progonom kršćana u svijetu. Tako je u siječnju ove godine ta organizacija objavila da u najmanje 73 zemlje u svijetu kršćani proživljavaju „visoku“ razinu progona, a samo je prošle godine gotovo deset tisuća crkvi u svijetu zatvoreno ili napadnuto.

Događaj koji je prošle godine najviše odjeknuo bio je „krvavi Uskrs“ u Šri Lanki kada je u bombaškim napadima na crkve i hotele ubijeno 269 osoba. Počinitelji toga zločina još nisu otkriveni.