Luka Prcela priopćenje NDH propovijed

Hrvatska dominikanska provincija uputila je priopćenje vezano uz propovijed o. Luke Prcele na misi u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu u izravnom prijenosu HTV-a u nedjelju 8. svibnja. Priopćenje, koje je potpisao o. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, prenosimo u cijelosti:

“Propovijed koju je prior dominikanskoga samostana u Splitu o. Luka Prcela izrekao na misi u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu u nedjelju 8. svibnja 2016. u izravnom prijenosu Hrvatske televizije njegovo je osobno razmišljanje i nije stajalište Hrvatske dominikanske provincije. Svećenik izgovara svoju propovijed prema savjesti i nitko njemu nadređeni, niti biskup niti provincijal, ne može određivati niti kontrolirati što će propovjednik u pojedinoj propovijedi izreći.

Stajalište je Hrvatske dominikanske provincije da se u propovijedima u crkvi tumači Božja riječ, poziva na pomirenje i zajedništvo te da oltar ne smije služiti za politička razračunavanja bilo koje vrste.

Znajući za rane o. Luke Prcele koje nosi kao svećenik koji je bio proganjan u prošlom totalitarnom režimu, svakako ću o sadržaju izrečene propovijedi razgovarati s njim u duhu kršćanske ljubavi.”

Podsjećamo, o. Luka Prcela na jučerašnjoj je nedjeljnoj misi, koja se direktno prenosila na HRT-u, napao predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović nakon što je izjavio kako joj “ne može oprostiti što je izjavila da je Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka”.

Predsjednica Grabar-Kitarović na svom je facebook profilu napisala kako se treba “okrenuti budućnosti” i kako ona oprašta o. Prcelu zbog njegovih izjava.

IKA | Bitno.net