Stil je kršćanskoga navještaja ponizan, ali istodobno se ne boji činiti velike stvari – rekao je papa Franjo u četvrtak, 25. travnja, na blagdan svetoga Marka Evanđelista, tijekom Mise koju je slavio u Domu Sveta Marta. Na Misi je bilo nazočno nekoliko članova Biskupske sinode, zajedno s glavnim tajnikom nadbiskupom Nikolom Eterovićem, te skupina djelatnika Vatikanske oružarnice.

Papa se u propovijedi osvrnuo na odlomak iz Markova Evanđelja u kojemu se govori o Isusovu Uzašašću. Gospodin, prije nego što je uzašao na Nebo, poslao je apostole naviještati Evanđelje, i to – kako je rekao – „po svem svijetu“, ne samo u Jeruzalemu ili u Galileji. Po svem svijetu – istaknuo je Papa te primijetio – Obzor je velik… I kako se može vidjeti, to je misionarsko obilježje Crkve. Crkva napreduje kroz to propovijedanje svima, cijelomu svijetu. Ali, ne ide naprijed sama, nego s Isusom. Gospodin surađuje sa svima koji propovijedaju Evanđelje – napomenuo je Sveti Otac.

Osvrnuvši se pak na odlomak iz Prve poslanice svetoga Petra apostola, Papa je istaknuo da se u njoj kršćanski stil propovijedanja opisuje kao ponizni stil. Stil se evanđeoskoga propovijedanja oslanja na poniznost, služenje, milosrđe, i bratsku ljubav – napomenuo je Sveti Otac. ‘Ali, …. Gospodine, mi imamo osvojiti svijet!’ Ta riječ ‘osvojiti’ nije dobra. Mi imamo propovijedati u svijetu. Kršćanin ne smije biti poput vojnikâ koji kada dobiju bitku sve opustoše – istaknuo je Papa.

Kršćanin Evanđelje naviješta više svojim svjedočanstvom nego riječima, te dvostrukom raspoloživošću, – primijetio je potom papa Franjo te objasnio – kako kaže sveti Toma Akvinski: uzvišenim duhom koji se ne boji velikih stvari, koji se ne boji ići prema beskonačnim obzorima, te poniznošću po kojoj se brine za male stvari.
Evanđelje svetoga Marka završava prekrasnom rečenicom, kada kaže da je Isus surađivao s učenicima, utvrđujući Riječ popratnim znakovima.

Kada idemo tom velikodušnošću i tom poniznošću, kada se ne prestrašimo velikih stvari, tog obzora, nego uzimamo i male stvari, odnosno poniznost, svakodnevno milosrđe, Gospodin potvrđuje Riječ. I tako idemo naprijed – napomenuo je Papa te istaknuo – Pobjeda je Crkve u Isusovu Uskrsnuću. Ali, prije toga je Križ. Molimo danas Gospodina da postanemo misionari Crkve, apostoli u Crkvi, ali u tom duhu: velikodušnošću, ali i u velikoj poniznosti – rekao je na kraju Sveti Otac. (rv/bitno.net)