Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn pohodio je u ponedjeljak, 28. veljače križevačkoga vladiku Milana Stipića, a tema susreta bila je novonastala situacija izbjegličke krize uslijed rata u Ukrajini, izvijestila je Križevačka eparhija.

Gradonačelnik Rajn je izjavio: „Od početka ruske agresije na Ukrajinu u stalnom sam kontaktu s križevačkim biskupom mons. Milanom Stipićem. Mons. Stipić prenio mi je informacije koje ima vezano za situaciju u Ukrajini i zamolio pomoć grada Križevaca u osiguravanju smještaja dvije obitelji iz Ukrajine. Izrazio sam punu spremnost našega grada da u koordinaciji s Križevačkom eparhijom maksimalno pomognemo svima kojima će pomoć trebati. Mons. Stipić izvijestio me je kako je Križevačka eparhija osnovala Povjerenstvo za prihvat izbjeglica koje traže utočište u Republici Hrvatskoj. Svrha Povjerenstva je karitativna pomoć izbjeglicama, pomoć pri svladavanju jezične barijere, duhovna skrb i drugo. Složili smo se kako je solidarnost prema ukrajinskom narodu i pomoć potrebitima najučinkovitiji način djelovanja u skladu sa svojim mogućnostima. Nadamo se okončanju agresije i uspostavi mira u Ukrajini“, rekao je križevački gradonačelnik.

Križevački vladika Milan Stipić utemeljio je u ponedjeljak, 28. veljače biskupijsko Povjerenstvo za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, izvještava IKA.

Povjerenstvo će pomoći na sve raspoložive načine eventualnim izbjeglicama iz Ukrajine koji dolaze u Republiku Hrvatsku, osobito kad je u pitanju prevođenje, pružanje informacija i usmjeravanje potrebitih, sve u koordinaciji s Civilnim stožerom RH, Hrvatskim Crvenim križem i Caritasom. Članovi povjerenstva i njihovi kontakt brojevi (mob, WhatsApp i Viber) su:

O. Mladen Mikulić: 0992323220
O. Vladimir Simunović: 0953940534
S. Veronika Galatan OSBM: 00380674287545
O. Nenad Krajačić – Caritas: 0989533413
O. Aleksandar Hmilj: 0955977043