U Bosanskom Grahovu je 28. srpnja komemorirana mučenička smrt domaćeg župnika don Jurja Gospodnetića i preko 200 grahovskih Hrvata koje su prije 77 godina, koncem srpnja i početkom kolovoza 1941., pobili četnički gerilci.

Svetu misu je u župnoj crkvi sv. Ilije u Obljaju predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu s trojicom svećenika – s upraviteljem grahovske župe don Davorom Klečinom i svojim osobnim tajnikom don Zlatkom Matićem, a za ovu prigodu s otoka Brača, iz rodnog mjesta don Jurja Gospodnetića Postira, stigao je i umirovljeni postirski župnik don Tonči Jelinčić. Na misi su, osim domaćih vjernika, bili i vjernici iz Splita i Postira.

Na početku sv. mise župnik Klečina podsjetio je da se ovom komemoracijom želi otrgnuti od zaborava žrtva ubijenog župnika Gospodnetića i preko 200 nedužnih domaćih vjernika, među kojima se posebno ističe žrtva Anice Barać koju su četnici zvjerski ubili zajedno s njenih osmero malodobne djece, pa ju se s pravom može nazvati hrvatskom „majkom Makabejkom“.

U svojoj propovijedi biskup Komarica također je  istaknuo da se ne smije prepustiti zaboravu žrtva župnika don Jurja Gospodnetića i drugih mučenika te da nam je dužnost istražiti što temeljitije njihov vjernički život i njihovu mučeničku smrt, kako bi njihovo divno svjedočanstvo zasjalo ne samo u mjestu gdje su živjeli i podnijeli mučeničku smrt, nego i u cijeloj Crkvi.

Biskup je dalje naglasio da je, u duhu crkvenog nauka, temeljni kriterij mučeništva ljubav pa su stoga kršćanski mučenici vjerodostojni svjedoci ljubavi koji na Kristovu ljubav odgovaraju predanjem samog svoga života. Zato svaki govor o pravom kršćanskom mučeniku mora biti lišen agresivnog dokazivanja „naše istine“ pred svijetom, nego treba biti ponizan i odlučan poticaj na upoznavanje života i svjedočke smrti dotičnog mučenika i nasljedovanja Kristove ljubavi prema mučeniku  i ljubavi mučenika prema Kristu, istaknuo je biskup Komarica.

Biskup je upoznao vjernike s konkretnim koracima koje treba poduzeti kako bi se započeo biskupijski dio kauze za proglašenje blaženim don Jurja Gospodnetića i trojice drugih svećenika Banjolučke biskupije ubijenih u II. svjetskom ratu, te najavio po tom pitanju suradnju Banjolučke  s Hvarskom biskupijom, rodnom biskupijom župnika Gospodnetića.

Na kraju mise don Tonči Jelinčić, svećenik Hvarske biskupije, iznio je pred biskupom Komaricom i nazočnim vjernicima svoja dječačka sjećanja na don Jurja Gospodnetića, budući da su oba iz istog mjesta, Postira na Braču.

Potom je biskup Komarica pred spomen pločama grahovskih žrtava izmolio molitvu opijela za župnika Gospodnetića i sve nastradale vjernike grahovske župe u II. svjetskom i Domovinskom ratu.

Juraj Gospodnetić rodio se 9. siječnja 1910. u Postirama na Braču. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu, gimnaziju je završio u Šibeniku, teološki studij započeo u Splitu a završio u Zagrebu. Za svećenika Banjolučke biskupije je zaređen u Zagrebu, 26. lipnja 1938. godine.

U rodnom mjestu služio je mladu misu na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja 1938. godine, a godinu kasnije imenovan za župnika Bosanskoga Grahova.

Kao župnik Bosanskog Grahova – vrlo omiljen kod župljana ali poštovan i kod tadašnjeg pravoslavnog pučanstva – zvjerski je od četnika mučen i ubijen prvih dana nakon izbijanja partizansko-četničkog ustanka u zapadnoj Bosni 27. srpnja 1941. Za grob mu se ni danas ne zna. Sa župnikom don Jurjem tih je dana ubijeno preko 200 žena, djece i muškaraca, župljana Bos. Grahova u selima Obljaj, Odžak, Korita, Luka, Ugarci, Crni Lug i dr.

Od prijeratnih više od 1000 vjernika župe Bos. Grahovo, kraj II. svjetskog rata dočekalo ih je na ognjištima samo nekoliko desetaka. Većina zemlje i imovine grahovskih Hrvata je oteto, nacionalizirano i podijeljeno lokalnom srpskom stanovništvu.

Bitno.net