Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić potpisao je s građevinskim tvrtkama, u srijedu 8. travnja u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću, ugovore o gradnji samostana klauzurnih karmelićanki i Svećeničkog doma u Gospiću.

„Kad smo na područje biskupije odlučili dovesti zajednicu klauzurnih karmelićanki i sagraditi im samostan, tražeći povoljno gradilište, javila se prije dvije godine obitelj Vukić iz Gospića i u tu svrhu darovala svoje zemljište od 8.157 m2, vrlo prikladno za taj projekt.”

“Karmelićanke žive po vrlo zahtjevnom redovničkom pravilu. Iz samostana ne izlaze. Cijeli njihov život posvećen je Bogu molitvom i žrtvom za Crkvu i narod, napose za one među kojim žive. Vjerujemo da će prisutnost ove zajednice karmelićanki biti poseban Božji dar za narod naše biskupije. Učinjen je projekt za samostan, a na kraju prošle godine dobivene su sve potrebne dozvole, pa smo poslali ponude za gradnju različitim građevinskim tvrtkama. Projekt je izradio projektantski ured ‘MI Projektiramo Vama’ iz Zagreba. Povjerenstvo Biskupije za gradnju samostana kao najpovoljnije građevinsko poduzeće izabralo je AB gradnju d.o.o. za građenje i inženjering Karlovac“, rekao je biskup Križić.

U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću potpisan je Ugovor o gradnji s ovim poduzećem, odnosno, s direktoricom Marijom Janžetić na iznos od 14.548.683,25 kuna s PDV-om. Radovi će početi 11. svibnja, a završit će 1. prosinca 2021.

Drugi građevinski projekt vrlo potreban ovoj biskupiji je Dom za smještaj starijih svećenika. U tu svrhu kupljena je stara zgrada vezana uz okućnicu Biskupskog doma u Gospiću kojoj treba temeljna rekonstrukcija. Rekonstrukciju ove zgrade u Dom za stare i nemoćne svećenike na adresi Budačka 10, Gospić, izvodit će Građevinski obrt Špelić, Slunj. S vlasnikom Nikolom Špelićem potpisan je ugovor na iznos: 5.220.568,00 kn s PDV-om. Radovi će početi 14. travnja, a završiti 14. srpnja 2021.

Biskupija sama nema dovoljno sredstava za realizaciju ovih projekata, stoga će svaki dar i pomoć dobro doći.

IKA | Bitno.net