Metropolit Praga kardinal Dominik Duka prijavio je kazališnu kuću iz Brna češkome sudu zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja scenama u dvije predstave koje su nedavno postavljene u Češkoj i koje je režirao hrvatski kazališni redatelj Oliver Frljić.

Vijest o prijavi protiv kazališta objavili su češki, a potom i poljski mediji,  a sada o tome kao prvi u Hrvatskoj izvještava i naš portal.

Primas Češke prijavio je sudu u gradu Brnu Centar za eksperimentalni teatar zbog dvije Frlićeve predstave koje su tijekom svibnja bile postavljene u tome gradu kao dio kazališnog festivala. Riječ je o predstavama „Kletva“ i „Naše nasilje, vaše nasilje“ koje su svojim skandaloznim scenama već izazivale kontroverze u Poljskoj i Hrvatskoj (više o tome OVDJE i OVDJE).

Kardinal u svojoj prijavi navodi kako je sadržaj predstava ugrozio njegova ljudska prava zajamčena češkim zakonima, točnije Poveljom temeljnih prava i sloboda koja ima ustavodavnu snagu. Dodao je kako, iako je prelat, Krista voli prije svega kao čovjek s pripadajućim pravima.

“Ponašanje odgovornih u kazalištu teško je povrijedilo moju vjeru i zato sam se obratio sudu koji treba odlučiti što je još uvijek umjetnost, a što je povreda mojih i prava drugih ljudi“, poručio je Duka.

U priopćenju medijima objavljenim u četvrtak kardinal je rekao i kako je njegova prijava u skladu s pozivom pape Franje da „pastiri moraju čuti glas svojih ovaca“.

„Dižem svoj glas ne samo u svoje, nego i u njihovo ime. Smatram kako je poštivanje drugih i njihovih pogleda temelj zajedničkog života u društvu“, pojasnio je Duka.

Krajem svibnja izvedba predstave „Naše nasilje, vaše nasilje“ u Brnu bila je prekinuta nakon što su na pozornicu izašli gledatelji koji su prosvjedovali zbog vulgarnih scena u njoj pa je policija morala intervenirati.

Frljić i kazališne kuće koje ga postavljaju imaju slične probleme u Poljskoj. Tamo su njegove predstave također prijavljene vlastima zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja.

Kardinal Dominik Duka, inače, jedan je od najvećih duhovnih autoriteta u Češkoj koji je nekada bio jedan od glavnih ljudi podzemnog pokreta protiv komunističkog režima. Nakon što su mu u tadašnjoj Čehoslovačkoj vlasti 1975. zabranile vršiti svećeničku službu, dominikanski redovnik je proveo nekoliko idućih godina radeći kao radnik u tvornici automobila i tajno naučavao vjeronauk i teologiju. Početkom 1980-ih proveo je dvije godine u komunističkom zatvoru, gdje se sprijateljio s kasnijim predsjednikom Češke Vaclavom Havelom kojega su komunisti također strpali u zatvor.

Godine 2010. papa Benedikt XVI. imenovao ga je nadbiskupom Praške nadbiskupije, a 2012. godine u Rimu je dobio naslov kardinala – svećenika.

Pročitajte OVDJE razgovor s kardinalom koji je naš portal objavio prošle godine u vrijeme njegova boravka u Hrvatskoj.

Goran Andrijanić | Bitno.net