Ovo je bio četvrti susret premijera Plenkovića i kardinala Parolina u protekle četiri godine. Dosad su se sastali dva puta u Hrvatskoj i dva puta u Vatikanu, objavljeno je na stranicama Vlade Republike Hrvatske.

U izjavi za medije nakon sastanka predsjednik Vlade novinarima je kazao da je s kardinalom Parolinom razgovarao o odnosima Hrvatske i Svete Stolice, o situaciji u susjedstvu, europskim i globalnim temama.

“Konstatirali smo da su naši odnosi izrazito dobri i puni međusobnoga poštovanja i suradnje. Naravno, spomenuli smo i odlične odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom”, istaknuo je premijer.

Povod ovome posjetu kardinala Parolina jest biskupsko ređenje mons. Ante Jozića, koji je imenovan i apostolskim nuncijem Svete Stolice u Bjelorusiji.

“To je na ponos Hrvatske, a naravno i još jedno priznanje u okviru vatikanske diplomacije da tako važnu dužnost preuzima mons. Jozić”, poručio je premijer Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što će se ređenje mons. Jozića sutra održati u novoizgrađenoj crkvi Svete obitelji u Solinu, koju je imao prigodu posjetiti jučer.

IKA prenosi kako je o susretu s kardinalom Parolinom novinarima nakon sastanka govorio i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman. Spomenuo je kako je na susretu bilo govora i o blaženom Alojziju Stepincu izrazivši nadu i uvjerenje “da će hrvatski narod doživjeti sastisfakciju da bude proglašen svetim” te je dodao da je to nešto o čemu odlučuje Sveta Stolica. Na novinarsko pitanje je li na susretu upućen poziv papi Franji da posjeti Hrvatsku ministar Grlić Radman je rekao je da to “stalni otvoreni poziv”. “Papa Franjo je svakako dobrodošao u Hrvatsku i mi se nadamo da će u narednom razdoblju posjetiti Hrvatsku”, dodao je.

Spomenuo je također kako se na susretu s kardinalom Parolin razgovaralo i o položaju Hrvata katolika u susjednoj Bosni i Hercegovini istaknuvši kako Sveta Stolica pridaje veliku važnost očuvanju katolika na tom prostoru. Osvrćući se na sutrašnje biskupsko ređenje mons. Ante Jozića istaknuo je kako „hrvatska Dalmacija s pravom može biti ponosna što je dala toliko apostolskih nuncija koji su aktivni, a i u povijesti je Dalmacija imala istaknutih ljudi u vatikanskoj diplomaciji“.