cardinal-george-pell-data

“Ovo što sada radimo u Vatikanu, to treba biti uzorom za cijelu Crkvu”, rekao je kardinal George Pell, pročelnik Vatikanskog tajništva za gospodarstvo o financijskim reformama koje trenutačno sprovodi u Rimskoj kuriji.

Kardinal Pell govorio je na tradicionalnom Susretu prijateljstva koje se događa u Riminiju u organizaciji laičkog pokreta Comunione e Liberazione. Tema njegova referata bila je “Crkva i novci”.

Kako je izvijestila poljska redakcija Radio Vatikana, kardinal je u svom referatu, polazeći od Evanđelja, pokazao kako se razvijao crkveni nauk u gospodarskim pitanjima, primjerice u pitanju kamata. Ako Crkva posjeduje neku imovinu ili je investirala u nešto, onda crkvene vlasti imaju obvezu osigurati da će one donositi određeni prihod, poručio je kardinal. Ako se to ne događa, onda na tome uvijek profitira netko drugi.

Kardinal je pri tome naglasio kako taj prihod, kao i sva imovina koju Crkva posjeduje ima biti u funkciji njezina poslanja. Nadalje, crkvena imovina ne pripada samo jednom naraštaju i sve ono što su crkveni dužnosnici primili trebaju predati budućem naraštaju, osim u slučajevima gladi ili ratova.

Pell, kojeg je papa Franjo zadužio da ‘uvede red’ u financijsko poslovanje Svete Stolice, rekao je kako su suvremene metode financijskog nadzora dobre, kako jamče transparentnost i korektnost, te kako trebaju zaživjeti u cijeloj Crkvi. Crkveni dužnosnici ne mogu se opravdavati s time kako se ‘ne razumiju’ u financijsku problematiku, jer je to situacija koja pogoduje onima koji žele prevariti i ukrasti. Dužnosnici ne moraju biti ekonomskim stručnjacima, ali moraju biti sposobni prepoznati nepravilnosti kada se događaju, istaknuo je Pell.

G. An. | Bitno.net