Muller

Na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu u četvrtak glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi prenio je demantij kardinala Gerharda  Müllera koji je poručio kako je izvješće La Repubblice po kojem je Relatio post disceptatione, odnosno preliminarno izvješće o radu Biskupske sinode o obitelji nazvao “sramotnim”, “bezvrijednim” i “potpuno pogrešnim” – netočno.

Kako se može zaključiti iz Lombardovih riječi, kardinal nije demantirao da je kritizirao dokument, nego da je upotrijebio takve riječi koje nisu u njegovom stilu.

La Repubblica je tvrdila da je čelnik najvažnijeg vatikanskog dikasterija, koji brine o pravovjernosti katoličkog nauka, ove riječi izrekao na sastanku jednog od circuli minores, odnosno manjih grupa koje su formirane po jezičnom ključu i koje ovaj tjedan analiziraju i razmatraju predloženi dokument koji je u ponedjeljak pred prepunom dvoranom i televizijskim kamerama pročitao mađarski kardinal Peter Erdo.

Podsjetimo, Müller je s još četvoricom kardinala neposredno uoči sinode objavio knjigu “Vjerni Kristovoj istini: Brak i pričest u Katoličkoj Crkvi” u kojoj su autori kritizirali stajališta koja zagovaraju promjenu po tom pitanju. O knjizi možete više pročitati OVDJE.

Autor te knjige je i australski kardinal George Pell koji je dokument opisao kao “tendenciozan i nepotpun”. Pell je rekao kako su, nakon čitanja dokumenta, čak tri četvrtine sinodskih otaca izrazili neslaganje s njim.

“Pitanje pričesti za razvedene samo je vrh ledene sante. U nastojanju da se bude milosrdan, neki žele usmjeriti nauk Katioličke Crkve u radikalnom smjeru, a plodove toga već smo vidjeli u drugim kršćanskim Crkvama”, rekao je Pell koji je jedan od najbližih suradnika pape Franje.

Tako se i Pell pridružili povećoj skupini sinodskih otaca koji su kritički progovorili o dokumentu. Među njima su čelnik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki (pročitajte OVDJE), američki kardinal Raymond Burke i nadbiskup Rige Zbigniew Stankiewicz (pročitajte OVDJE).

Goran Andrijanić | Bitno.net