Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 25. studenoga na svetkovinu Isusa Krista, Kralja svega stvorenja, euharistijsko slavlje prigodom 80-te obljetnice istoimene župe u zagrebačkom naselju Trnje. Uz svećenike okolnih župa u koncelebraciji su bili dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata preč. Josip Golubić,  župnik župe Krista Kralja vlč. Ivan Filipčić, fr. dr. sc. Anto Gavrić i župni vikar župe Krista Kralja vlč. mr. Milan Dančuo.

Prije početka euharistijskog slavlja, Kardinala je pozdravio župnik Filipčić. U govoru je podsjetio na povijest nastanka župe istaknuvši u njoj ulogu njezina osnivatelja zagrebačkog nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca koji je 3. srpnja 1938. godine osnovao župu. U tom razdoblju, od osnivanja do danas, župa je dala sedam svećeničkih i redovničkih zvanja. “Isus Krist Kralj dolazi u poniznosti služenja i darivanja i zato ga teško prepoznajemo i još teže slijedimo. On nas uvijek iznova pohađa u siromasima i nevoljnima strpljivo čekajući da ga prepoznamo i prihvatimo”, rekao je župnik Filipčić izrazivši nadu da će u narednom razdoblju župna crkva dobiti svoj konačni izgled i zamolivši Kardinala da prati župu svojom molitvom.

Polazeći od Isusovih riječi iz evanđelja – Ja jesam kralj, Kardinal je u uvodu homilije rekao kako danas nema puno kraljeva, ali zato ima puno gospodara koji zapovijedaju, a još više onih skrivenih koji određuju. Ova svetkovina želi staviti u središte našeg vjerničkog razmišljanja istinu i svjedočanstvo o istini, a to ne možemo bez Boga. Čovjek i Bog idu zajedno i onda kad to čovjek želi i prihvaća i onda kad se buni protiv toga. U tom smislu, što se više približavamo Bogu to bolje upoznajemo sebe, tko smo, što smo i kakvi trebamo biti prema sebi, drugima i Bogu.

“Današnja riječ Božja ovo naglašava – istina nije samo ona koja se propovijeda, nikad nije ideologija ili teorija, nego svjedočanstvo života kako to pokazuje Isus koji je došao da posvjedoči za istinu i to do kraja, do smrti na križu. Tu istinu o Isusu, posvjedočio je i njegov osuditelj Pilat kada je na Isusov križ stavio natpis – Isus Nazarečanin kralj židovski, napisanu aramejskim, latinskim i grčkim. Samo životom se do kraja svjedoči”, rekao je Kardinal.

Pojašnjavajući što znači kraljevsko svećeništvo, koje po krštenju baštine svi Isusovi vjernici, Kardinal je istaknuo da to kraljevanje ponajprije znači služenje, a ne gospodarenje. Isus je u tome kralj jer služi ljubavlju do kraja, do križa. Isus je svjedok Božje ljubavi za čovjeka. I mi smo pozvani po Isusovom primjeru kraljevati služenjem, biti posrednici te Božje ljubavi našim bližnjima, gledati i tražiti Božju volju za sebe i na taj način graditi svoj odnos s drugima.

Odgovarajući na pitanje je li Božje kraljevstvo koje je navijestio Isus daleko i neostvarivo na zemlji, Kardinal je rekao da ono već jest i još nije. Jest, jer s Isusovim dolaskom zasađena je njegova klica koja nezaustavljivo raste do ponovnog Isusovog dolaska. Da nema tog zrna koje kroz povijest raste u ljudskim životima, čovjek i društvo odavno bi propali, završili u tami i beznađu. Crkva je to Božje sjeme Božjeg kraljevstva na zemlji. Stoga, kršćanin je čovjek koji se ne smije bojati i biti pesimist, nego onaj koji na sve gleda pozitivno znajući da zadnja riječ o svemu pripada Bogu.

Osvrnuvši se na osamdesetu obljetnicu župe, Kardinal je podsjetio da je želja i svijest o potrebi župe postojala puno prije, posebno zahvalivši sestrama dominikankama koje su došle na područje župe i u čijem je samostanu župa učila svoje prve korake. “Tko je na Božjoj strani, na strani je vječnosti. Zato dragi vjernici, budite ponosni i postojani, jer vi, svi mi, pripadamo Kristu Kralju čije kraljevstvo traje u vječnost”, završio je Kradinal homiliju.

Prije završnog blagoslova sestra priora samostana bl. Hozane Kotorske Marina Pavlović, zahvalila je Kardinalu na pohodu te čestitala župljanima jubilej. Kao dar župi u ime samostana predala je evanđelistar, a potom pročitala čestitku časne majke sestara dominikanki Kongregacije svetih Anđela čuvara sa sjedištem u Korčuli, s. Katarine Maglice.

Župnik Filipčić još jednom je zahvalio Kardinalu na pohodu, a kao zahvalu u ime župljana bračni par Ivna i Marko Rastija predali su Kardinalu prigodni poklon. Uspomenu i zahvalu Kardinalu predali su i učenici OŠ Trnjanska koja ove godine proslavlja sto i dvadesetu obljetnicu djelovanja. Župa i škola kroz povijest su uvijek bili povezani, a prvi počeci rada u župi započeli su upravo u školi kroz katehetsku pouku koju su držali svećenici dok još župe nije ni bilo. Jedan od kateheta u školi vlč. Dragutin Kociper, postat će i prvi župnik župe Krista Kralja.

Zahvalivši za darove i riječi zahvale, Kardinal je još jednom čestitao okupljenima obljetnicu župe obrativši se posebno mladima: “Dragi mladi! Danas nije problem vjera. Ljudi vjeruju u svakojake priče. Ima mnogo onih koji se žele staviti na mjesto Boga. Današnja svetkovina sve nas poziva da slijedimo istinu i da se ne damo zavarati tim lažnim bogovima. To vam od srca želim – da slijedite istinu i Isusa koji je jedini put, istina i život!”

Bitno.net