Papa Franjo prihvatio je u četvrtak 24. rujna ostavku kardinala Giovannija Becciua na mjestu prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih. Becciu se također, što je poprilično rijedak potez, odrekao prava povezanih s kardinalskom službom.

Mediji špekuliraju da se to prije svega odnosi na glasanje u konklavama na kojima se bira Sveti Otac. Posljednji kardinal koji je izgubio prava bio je notorni Theodor McCarrick kojeg je 2019. zbog seksualnih skandala papa Franjo čak otpustio iz kleričkog staleža. Također, godine 2015. papa Franjo prihvatio je ostavku škotskog kardinala Keitha O’Briena, također zbog ozbiljnih seksualnih prijestupa. O’Brien nakon toga više nije pohodio javna crkvena događanja te nije mogao sudjelovati na konklavama.

Što se tiče iznenadne ostavke kardinala Becciua, u kratkom priopćenju Svete Stolice nisu navedeni njezini razlozi, no pretpostavlja se da je sporno bilo njegovo djelovanje na poziciji zamjenika Vatikanskog državnog tajnika, koju je obnašao od 2011. do 2018., i uz koju se vežu brojni financijski skandali.

Kako prenosi Hina, Becciu je bio dio kontroverznog dogovora pod kojim je vatikansko Tajništvo koristilo i crkveni novac za kupovinu luksuzne nekretnine u Londonu. Istraga o tom slučaju je prošle godine dovela do suspenzije petero vatikanskih dužnosnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financije. Becciu je tad odbacivao svoju krivnju i branio kupovinu u Londonu, tvrdeći da je nekretnini narasla vrijednost.

Vatikanska policija je u lipnju uhitila Gianluigija Torzija, talijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, pronevjeru, prijevaru i pranje novca. Kasnije je pušten, no istraga i dalje traje. Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.