Kardinal Dziwisz

Nakon dubokih društvenih preobrazba u posljednjim desetljećima XX. stoljeća blaženi Ivan Pavao II. stvorio je izričaj ‘nova evangelizacija’ označujući poslanje Crkve za treće tisućljeće.

Govoreći o novoj evangelizaciji u razgovoru za Radio Vatikan, kardinal Stanislaw Dziwisz, krakovski nadbiskup, rekao je da su vrlo zahvalni papi Benediktu XVI. što je oživio pojam nove evangelizacije koju je najavljivao i želio papa Ivan Pavao II. On je već u Krakovu 1979. godine govorio o novoj evangelizaciji jer su se kršćani previše udaljili od Isusa Krista i od Crkve. Valja promicati ljepotu i važnost vjere i ponovno približavanje Isusu Kristu. Vrlo sam zadovoljan što sam na Sinodi, ovo je providnosna prigoda. Još nije prekasno da se evangelizira i dođe do svijeta, do čitavog svijeta, a ne samo do kršćana. Mislim da je svijet umoran i da od sinodskih otaca očekuje riječi ohrabrenja – ustvrdio je kardinal.

Na primjedbu da je obitelj u velikoj krizi, rekao je da je to problem naročito u Europi, izvan Europe obitelj još uvijek odolijeva svim nasrtajima. U Poljskoj je također čvrsta obitelj. Ima teških problema, poput rastava, ali može se reći da je obitelj još uvijek čvrsta stvarnost. Na Sinodi se također mnogo govori o mladima i o kulturi. Svijetu je kulture zaista potrebna nova evangelizacija – istaknuo je kardinal.

Govoreći pak o mladima, kardinal je rekao da su otvoreni i znatiželjni, mladima treba dati uvjerljive odgovore. Ivan je Pavao II. znao odgovoriti mladima. Mladi su ga slijedili. Valja oponašati Ivana Pavla II., a to nije lako, jer je bio nadaren za rad s mladima. Mi se moramo truditi i pozitivno odgovoriti predstavljajući Crkvu na novi, uvjerljiv, lijep i privlačiv način, jer su mladi otvoreni prema svemu što je lijepo i istinito – kazao je kardinal dodajući da Crkva treba preispitati svoje komuniciranje sa svijetom i ne samo s mladima. Moramo dobro promisliti o tome kako prenositi vjeru – zaključio je kardinal. (rv/bitno.net)