KardinalFoto: IKA
Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, proslavljena je 31. svibnja misnim slavljima u zagrebačkoj prvostolnici te procesijom sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. Središnje misno slavlje predvodio je krakovski nadbiskup i dugogodišnji osobni tajnik bl. pape Ivana Pavla II. kardinal Stanislaw Dziwisz koji je zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću i zagrebačkoj Crkvi darovao Papinu relikviju, epruvetu s krvi blaženog Pape, što su vjernici pozdravili oduševljenim pljeskom. “Znajući vašu ljubav prema danas bl. Ivanu Pavlu II., donio sam vam jedan neobičan dar, relikviju blaženog Pape. Neka ta relikvija bude dokaz koliko vas je on ljubio, a mladom pokoljenju neka bude znak da se sjeća kako je živio čovjek koji se zvao Ivan Pavao II., papa”, rekao je kardinal Dziwisz.

U pozdravnoj riječi kardinal Bozanić izrazio je radost zbog nazočnosti kardinala Dziwisza, kojeg je kratko predstavio, istaknuvši kako “kardinal Dziwisz na jedinstven način predstavlja blizinu i ljubav blaženoga pape Ivana Pavla II., povezujući nas istodobno s dragim poljskim narodom”. Kao znak uzajamne povezanosti kardinal Bozanić je dragom gostu darovao lik Majke Božje od Kamenitih vrata.

U homiliji koju je održao na hrvatskom jeziku kardinal Dziwisz skromno je prokomentirao da je svjestan da čast poziva na tu svečanost može zahvaliti svojoj osobitoj povezanosti s papom Ivanom Pavlom II. uz kojega je služio kroz gotovo 40 godina. Ističući kako su Hrvati imali posebno mjesto u srcu Ivana Pavla II., podsjetio je kako je blaženik bio s nama u teškim vremenima, na početku 90-tih godina kada se toliko željena sloboda i samostalnost morala platiti skupom cijenom. Jačao vas je u tim trenucima i bio uvjeren ponavljajući sa psalmistom “kad Gospodin narodu svom daje jakost, Gospodin narod svoj mirom blagoslivlja”. Sveti Otac duboko je proživljavao rat na Balkanu, a kada su bili stvoreni uvjeti u rujnu 1994. godine, došao je k vama izraziti vam solidarnost cijele Crkve, rekao je kardinal Dziwisz, prokomentiravši: “Sjećam se kako ste ga srdačno i toplo pozdravljali sa suzama u očima. U njima je bilo trpljenje, ali i neizmjerna radost”. Krakovski nadbiskup se u homiliji osvrnuo na sva tri pohoda Ivana Pavla II. Hrvatskoj i poruke koje je uputio Hrvatima.

“Ivan Pavao II. ostavio je Crkvi u baštinu snažan nauk, pisao je enciklike i apostolske poslanice, izrekao je tisuće kateheza, govora i propovijedi. Svojim je naukom i svojim stavom pridonio društveno-političkim promjenama u Europi, padu komunističkog sustava koji je desetljećima zatirao naše narode i ljudske savjesti. Ivanu Pavlu II. bilo je stalo da narodi našeg kontinenta ne zaborave svoje kršćanske korijene i baštinu, da ostanu vjerni Evanđelju koje je kroz stoljeća oblikovalo duhovno obliče naroda. Potrebno je to imati na umu sada kada Hrvatska pristupa ujedinjenoj Europi. Velik je to izazov pred Isusovim učenicima. U ovom svijetu možete i trebate ulagati u izgradnju istinske Europe, Europe utemeljene na kršćanskim vrednotama, Europe pravednosti i solidarnosti”, poručio je krakovski nadbiskup.

Na Kamenitim vratima, pred slikom Majke Božje molitvu je riječima bl. Ivana Pavla II. koju je izrekao za prvog pohoda našoj domovini Nebeskoj Majci uputio kardinal Dziwisz, a potom su nazočni hvalu izrekli hvalospjevom “Veliča duša moja Gospodina”. Uslijedila je Molitva predanja Majci Božjoj koju je klečeći izrekao kardinal Bozanić. Proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata završila je svečanim blagoslovom koji su udijelili kardinali Dziwisz i Bozanić. (ika/bitno.net)