Na blagdan sv. Ivana evanđelista, u četvrtak 27. prosinca, u istoimenoj župi u Utrini u Novom Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otkrio je kip sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na početku je sve pozdravio župnik Konrad Žižek. Svaki puta pogledavši kip kardinala Kuharića vidjet ćemo oči koje nas toplo i blago gledaju, korak koji nas potiče na hod vjere u ljubavi, ruke koje se šire da nas zagrle i poklone toplinu zajedniškog života i razumijevanja. Kao da nam naš kardinal i danas želi reći, “čuvajte i živite cjelovitu katoličku vjeru u osobnom, obiteljom i narodnom životu, jer s vama je Bog koji je ljubav”, rekao je župnik Žižek.

Otkrivši spomenik kardinal Bozanić je rekao “sunce nas je danas obasjalo, nebo nam se smije i s njega nam dolazi pozdrav i blagoslov blagopokojnog kardinala Franje Kuharića. Nek nas uvijek dočekuje ovdje i uvodi u crkvu, neka on bude neprestani podsjetnik kako trebamo Boga štovati i čovjek ljubiti”.
Svečanosti otkrivanja spomenika prethodilo je misno slavlje koje je u koncelebraciji s desetak svećenika među kojima i oni koji su pastoralno djelovali u toj novozagrebačkoj župi predvodio kardinal Bozanić.
Na početku slavlja kardinal je blagoslovio krstionicu. U propovjedi u duhu Godine vjere kardinal Bozanić je podsjetio kako je vjera nešto što ulazi u život; “vjera ili mijenja život ili nije prava vjera, ili mi ne živimo vjeru na pravi način”.

Nadalje je istaknuo kako je vjera put života i zato svake godine slavimo otajstvo Božića da ponovno uđemo u to otajstvo i da to otajstvo još više doživimo, kako bismo mogli živjeti kao kršćani.
Danas nam na tom putu pomaže sv. Ivan, ev., Isusov apostol iza čijih riječi stoji iskustvo susreta s Isusom, vjere u Isusa i poznavanje Isusa. Ivan ističe da je ta riječ koja je uvijek bila kod Boga, odakle nam dolazi Isus, da je ta riječ tijelom postala to je misterij otajstvo Božića.

Stoga, nema ništa ljudskoga u što ne ulazi Božja prisutnost. Nema ništa ljudskoga osim grijeha što Bog ne prihvaća već ga oprašta i oslobađa nas od njega. Od tada više nema podjele između ‘hrama i svakodnevnog života’. Ne možemo reći ‘mi ćemo u jednom dijelu biti Božji, a u drugom svojega života ćemo mi organizirati’. Nema više podjele. Isusovo rođenje u Betlehemu, utjelovljenje, to što je Bog postao čovjekom upravo suprotno govori. Mi smo potpuno Božji, jer nas je Bog potpuno prihvatio i nema više podjele. Zato sva pitanja života i čovjeka koja se tiču čovjeka ulaze po vjeri i u Crkvu i to je ono o čemu mi u svjetlu vjere i govorimo i želimo tako prihvatiti i želimo tako živjeti, upozorio je kardinal Bozanić, te sve pozvao na dosljedno življenja ono što smo postali na krštenju: da svagdje živimo kao Božji, a tako se mijenja i čovjek i svijet.

Vjernike je prije blagoslova kardinal podsjetio na vremena kada nisu mogli imati ni crkvu, ni pravih prostorija za okupljanje. No, ono što je tada zajednica vjernika imala bilo je veliko vjerničko srce.
Vjernička ljubav koju nije mogao nitko zabraniti, jer je to ono što nam uvijek ostaje. Željeli bi da i ovo slavlje bude za sve nas spomen na to i da kako ste željeli crkvu da tako rado vi, vaša djeca, vaši mladi dolaze ovamo, jer danas smo pozvani još jače svjedočiti. Neka sve to bude po zagovoru sv. Ivana, ev. Neka nam u svemu tomu pomažu oni koji su nas ovdje jačali u vjeri, posebno mislim na blagopokojnog kardinala Franju Kuharića i mons. Matiju Stepinca, rekao je kardinal Bozanić.

Kip kardinala Franje Kuharića je djelo akademskog kipara Ante Jurkića, koji je dosad oblikovao više od 50 javnih kiparskih radova rasutih po cijelome svijetu, od kojih su mnogi bili sveci i hrvatski velikani, a koji je lijevan u Ljevaonici umjetnina Zagreb Akademije likovnih umjetnosti.

Kip sluge Božjega kardinala Kuharića podignut je u spomen njegova osobitoga zalaganja za organiziranje crkvenoga života u Novom Zagrebu u doba komunizma, kad je za više od 100 tisuća stanovnika bila predviđena samo jedna crkva, a sluga Božji je osnivao župe i inicirao okupljanja u stanovima koji su bili kupljeni na imena svećenika i preuređeni u liturgijski prostor.
Uz 10. obljetnicu smrti sluge Božjega kardinala Kuharića podizanje njegova spomenika u predvorju župne crkve Sv. Ivana evanđelista u Utrinama inicirali su sponzor Dinko Budić i kipar Jurkić u suradnji s nekoliko svećenika te uz doprinose više poduzetnika. (ika/bitno.net)