Glavni tajnik Biskupske sinode kardinal Lorenzo Baldisseri komentirao je za Vatican News odluku pape Franje da sljedeću biskupsku sinodu, koja će se održati 2022. godine, posveti sinodalnosti, rekavši: „Mislim da Papa ima namjeru vratiti se na zamisao prvoga trenutka, na onu o dinamičnoj Crkvi, živoj Crkvi koja hodi zajedno“.

Nakon što je doživljena na brojnim sinodama, sada je sama vrijednost sinodalnosti postala tema razgovora na skupu biskupā, na kojemu će najviši predstavnici Crkve zajedno razmatrati duhovnu narav veze koja povezuje, ili bi trebala povezivati, svakog člana crkvenoga tijela, na svim razinama, od Svete Stolice do župe u najudaljenijoj periferiji.

Uostalom, upravo je to rekao Papa, u govoru u prigodi obilježavanja 50. obljetnice ustanovljenja Biskupske sinode, 2015. godine, kada je kazao da je hod sinodalnosti hod koji Bog očekuje od Crkve trećega tisućljeća. Sinodalnost, prema Papinim riječima, znači da trebaju biti uključeni svi kršteni; trebaju biti sudionici, a ne promatrači kao u kazalištu, svi protagonisti, svatko u svojoj ulozi, rekao je kardinal Baldisseri.

Osvrćući se na temu sljedeće sinode, koja glasi „Crkva i sinodalnost – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“, kardinal je istaknuo da je govor pape Franje, koji je izrekao u povodu 50. obljetnice apostolskoga pisma ‘Apostolica Sollicitudo’, kojim je papa Pavao VI. ustanovio Biskupsku sinodu, temeljni govor u kojemu ističe da je sinodalnost sastavna dimenzija Crkve, a taj vid cijelu Crkvu obuhvaća u zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Zbog toga i naslov sljedeće sinode sadrži upravo te pojmove, primijetio je kardinal.

Pojam ‘sinodalan’ označava subjektivnost svih kršenih; polazi se od krštenja. Stoga sinoda, u viđenju Pavla VI., i posebno pape Franje, ima mnogo šire značenje od kolegijalnosti. Kolegijalnost se odnosi na sve biskupe, na Zbor biskupā u kojemu je Papa, kao Petrov nasljednik, na čelu zbora.

Ono što želimo istaknuti kroz sinodalnost, dodao je kardinal Baldisseri, jest to da i svi kršteni trebaju biti uključeni, i oni su sudionici, odnosno nema glumaca i gledatelja kao u kazalištu nego su svi protagonisti. Nije to novost, već je sveti Ivan Zlatousti govorio da su Crkva i sinoda istoznačnice. Mislim stoga da se Papa namjerava vratiti toj zamisli prvoga trenutka, onoj o dinamičnoj Crkvi, o živoj Crkvi koja hodi, i to zajedno, istaknuo je kardinal.

Glavni tajnik Biskupske sinode napomenuo je da postoji više razina sinodalnosti. Prva razina je ona univerzalna, na kojoj se nalaze Papa, biskupski zbor, Božji narod. Slijedi posebna razina, odnosno ona koja se odnosi na biskupije, a u kojoj se nalaze biskup, svećenici, đakoni i Božji narod. Župa je pak još jedna razina, i tu je župnik, župno vijeće, napomenuo je kardinal. „U župi se upravlja u malom onako kako se događa na veliko u Crkvi. Ono što Sveti Otac želi istaknuti, i što često ponavlja, jest da je potrebno hoditi i biti kreativni“, zaključio je kardinal Baldisseri.

IKA | Bitno.net