Portal Bitno.net pridružuje se brojnim medijima (vijesti.rtl.hr, 24sata.hr, h-alter.org…) koji su objavili informacije o tome kako pomoći izbjeglicama. Kao kršćani dužni smo činiti djela milosrđa na što nas  opominje i članak 2447 Katekizma Katoličke crkve:

Djela milosrđa jesu djela ljubavi kojima pritječemo u pomoć bližnjemu u njegovim tjelesnim i duhovnim potrebama. Poučavati, savjetovati, tješiti, bodriti, djela su duhovnog milosrđa, kao i praštati i strpljivo podnositi. Djela tjelesnog milosrđa jesu poglavito nahraniti gladne, ugostiti beskućnike, odjenuti one koji trebaju odjeće, pohoditi bolesne i utamničene, pokopati mrtve. Među tim djelima, milostinja dana siromasima jedno je od glavnih svjedočanstava bratske ljubavi: ujedno je i vršenje pravde koje je Bogu milo: Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako (Lk 3,11). Dajte za milostinju ono iznutra, i gle – sve vam je čisto (Lk 11,41). Ako su koji brat ili sestra goli, bez hrane svagdanje, pa im tkogod od vas rekne: “Hajdete u miru, grijte se i sitite”, a ne dade im ono sto im je potrebno za tijelo, kakva korist od toga? (Jak 2,15-16), (podcrtao autor)

Crveni križ

Građani mogu donijeti donacije u najbliže društvo Hrvatskog Crvenog križa.

U Gradu Zagrebu donacije se mogu donijeti u Sabirni centar Siget 18A, Super Andrija – radnim danom od 8 do 20 sati; subotom i nedjeljom od 8 do 16 sati.

Crveni križ poziva tvrtke koje žele donirati navedene proizvode da se jave na e-mail: redcross@hck.hr ili prikupljanje-sredstava@hck.hr

Popis artikala koje prikupljaju:
Tost/dvopek
Sir u listićima
Riblje konzerve
Pileće paštete
Datulje/grožđice
Dječja hrana – kašice u staklenkama i formule za miješanje s vodom
Suhi keksi – mini pakiranje
Mini sapun
Maramice za dezinfekciju bez alkohola
Gel za dezinfekciju bez alkohola
Dječje pelene u različitim veličinama
Higijenski ulošci

Osijek: donacije za izbjeglički kamp u Čepinu

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i građanska inicijativa DearRefugees – Welcome to Croatia organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći za prihvatni izbjeglički kamp u Čepinu.

Najviše je potrebno:
– odjeća i obuća za bebe i djecu
– hrana odmah sprema za konzumiranje
– voda
– higijenske potrepštine, a posebno pelene i vlažne maramice
– vreće za spavanje i deke.

Donacije možete donijeti: u četvrtak i petak, 17. i 18. rujna u trgovački centar Portanova od 12:00 do 21h (kod Info-pulta)
svaki dan od 08:00 do 15:30 u Centar za mir – Osijek, Trg A. Šenoe 1 (iznad autoškole Cilj). Kontakt: 031 206 886

Hitna pomoć se traži na graničnom prijelazu Harmica kod Zaprešića

Članovi udruge Remar trebaju pomoć za skrb o izbjeglicama koje se nalaze na graničnom prijelazu Harmica. “Pozivamo sve građane koji mogu donirati, i koji žele pomoći da se upute prema Harmici i potrepštine ostane u prostorima Udruge Remar, koji trenutno služi kao prihvatni centar”.

Svi koji žele pomoći, mogu se javiti na broj Remar Harmica, Ivana Perkovca 34 -Madeleine 0992636689.

Lokacija: Remar

Potrebno: Voda, sokovi, WC papir, suhi keksi, voće, pogotovo jabuke, Pelene svih veličina, vlažne maramice za bebe, plastični tanjuri, čaše, mlijeko za bebe broj 1 i 2, odjeća.

Općina Brdovec 

“Zbog dolaska izbjeglica na područje naše općine, pozivamo mještane na akciju pomoći u vidu prikupljanja i dostave odjeće i obuće.
Navedeno će se od danas prikupljati u zgradi Općine Brdovec, Brdovec, Trg dr. F. Tuđmana 1 (kino-dvorana). Iskažimo humanost i suosjećanje s ovim napaćenim ljudima”, pozivaju iz Općine.

Rijeka: Pomoć se prikuplja u klubu Palach

U klubu Palach, Kružna 8, uspostavljen je sabirni centar za namirnice i potrepštine koje će se distribuirati izbjeglicama koje ovih dana pristižu u Hrvatsku. Vrijeme prikupljanja je cijeli dan od 9 do 21 sat, svaki dan.
Prikupljaju se:
Tost/dvopek
Sir u listićima
Riblje konzerve
Pileće paštete
Datulje/grožđice
Dječja hrana – kašice u staklenkama i formule za miješanje s vodom
Voda i sokovi
Suhi keksi
Sapun
Maramice za dezinfekciju bez alkohola
Gel za dezinfekciju bez alkohola
Dječje pelene u različitim veličinama
Higijenski ulošci
Donje rublje (gaće, čarape, potkošulje)

Udruga RODA do kraja rujna prikuplja nosiljke za djecu

Dobrodošle su bilo kakve vrste nosiljki – marame, slingovi, mei-tai, strukturirane nosiljke ili klokanice. Ako ih imate, molimo Vas da uz nosiljku priložite slikovne upute za korištenje. Roditelji koji žele donirati nosiljke mogu ih donijeti u udrugu RODA (Čanićeva 14, Zagreb), od 8:30 do 16:30 h ili u trgovinu udruge RODA, Rodin let (Ilica 133, Zagreb) od 9 do 19 h svakog radnog dana ili ih mogu o svom trošku poslati na adrese navedene OVDJE.

Akcija traje do kraja rujna.

Sisak: Caritas i Dobrotvorno društvo Merhamet Sisak 

Pirkupljaju se:

kašice za bebe,
pelene,
vlažne maramice,
mlijeko za dohranu,
kozmetika za bebe i djecu,
hrana koja može duže stajati – konzervirano (paštete, razni namazi, mesni doručak, i dr.), flaširano, suhomesnato s dugim rokom trajanja, hrana za šećerne bolesnike i voda.
Hrana koja se može odmah konzumirati bez termičke obrade.
Higijenske potrepštine,
gel za suho pranje ruku,
vlažne maramice,
prva pomoć,
asepsol,
toalet papir

Građani pomoć mogu predati svaki dan u sjedištu Caritasa Sisačke biskupije na adresi Trg Vere Grozaj bb, Sisak ili u svoje župne Caritase. U akciju je moguće uključiti se i uplatom na žiro-račun Caritasa Biskupije Sisak HR9324070001500314548 s pozivom na broj HR00 092054 i naznakom Pomoć za izbjeglice.

I Dobrotvorno društvo Merhamet Sisak prikuplja humanitarnu pomoć. U ovom trenutku prioritet su higijenske potrepštine (šamponi, gelovi za tuširanje, sapuni, prašak za rublje), konzervirana hrana bez svinjetine (pileći, goveđi i riblji proizvodi), hrana za djecu koja može duže stajati te različiti prehrambeni proizvodi poput keksa, krekera itd. U obzir dolaze i namirnice za pripremu toplih obroka: riža, tjestenina, grah, ulje, i sl. proizvodi. Proizvodi se prikupljaju u prostorijama Dobrotvornog društvaMerhamet Sisak, H. N. Preporoda 10, Sisak Caprag radnim danom do 18,00 sati.

Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir prikuplja pomoć

U prostoru CK Beli Manastir prikupljaju se higijenske potrepštine (paste za zube, četkice, sapuni, britvice i sl.), adaptirano mlijeko za bebe, te hrana odmah spremna za konzumiranje. Za više informacija: CK Beli Manastir : 031/703-422.

Zagrebački SDP 

Pomoć će se prikupljati od sutra svakog radnog dana u prostorijama gradske organizacije SDP-a Zagreb, Praška 2/1, do petka 25. rujna od 10-14 sati

Sljedećeg tjedna pomoć će se prikupljati i na sljedećim lokacijama:

  • MO SDP Novi Zagreb istok, SR Njemačke 6
  • MO SDP Podsused Vrapče, Argentinska 2
  • MO SDP Gornja Dubrava, Klekovačka 30
  • MO SDP Trešnjevka jug i sjever, Ozaljska 93

Ponedjeljak, srijeda, petak od 17:30-20 sati

Hrvatski Caritas

Uplate je moguće izvršiti na žiro račun Hrvatskog Caritasa, Ksaverska cesta 12a, 10 000 Zagreb, kod PBZ, IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj: 2015; svrha uplate: pomoć izbjeglicama.

Ovu akciju možete podržati i pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen) ili on-line donacijama.

Crvenik križ Hrvatska

Uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, broj:
IBAN HR6923400091511555516
Poziv na broj: 14
Za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X
Internetskim donacijama na www.hck.hr
Donacijama putem poziva na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen.)

UNICEF

UNICEF poziva građane Hrvatske da pomognu izbjegloj djeci u Hrvatskoj donacijom na račun HR9223600001501092532, poziv na broj: 15698-01 ili putem interneta http://www.unicef.hr/donirajte.

Humanitarna udruga Naš San Njihov Osmijeh.

Uplate se mogu izvršiti na:
SOCIETE GENERALE – SPLITSKA BANKA d.d., Ruđera Boškovića 16, 21 000 Split
Swift: SOGEHR22
Humanitarna udruga Naš san Njihov osmijeh, Prilaz Monte Cappelletta 3, 51 200 Pula
OIB: 55449734134, Societe Generale – Splitska banka d.d.
IBAN: HR98 2330 0031 1004 3839 8

VOLONTIRANJE

Traže se programeri, grafički dizajneri i slično

Pokrenuta je incijativa volontereske izrade platforme/weba za kordinaciju svih informacija vezanih uz izbjeglice. Ako se želite pridružiti dođite na rujanski Open Zagreb Hack Night koji će se održati u ponedjeljak, 21. rujna, u 18h na zagrebačkom FER-u u sobi TCR u prizemlju. “Ako si frontend developer, backend developer, grafički dizajner, volonter, aktivist, itd – ponesi svoj laptop i dođi na Hack Night! Raditi ćemo na više projekata uključujući CMS za pomoć izbjeglicama”, pozivaju organizatori.

Pročitajte više na blogu http://codeforcroatia.org

Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir traži volontere

Pozivaju se svi volonteri da im se odazovu za pomoć i to što prije s obzirom da sve veći broj izbjeglica pristiže u Baranju preko Batine. Bit će potrebna pomoć u vojarni u Belom Manastiru gdje se ubrzano radi na pripremi prostora za prihvat izbjeglica.

Za više informacija: CK Beli Manastir : 031/703-422

U Rijeci se traže volonteri/ke

Potrebni su volonteri koji bi prilikom prikupljanja namirnica i potrepština dežurali u Palachu! Ako ste zainteresirani, javite se na broj 091 549 1884 kako bismo organizirali smjene dežurstava, pozivaju iz udruge Drugo more.

Rječnik za izbjeglice i volontere Refugee Phrasebook

Ukoliko ste u posjedu printera pomoći možete printanjem rječnika za lakše snalaženje izbjeglica u Hrvatskoj. Više o tome OVDJE.

Za dodatne informacije pratite facebook stranicu Dear refugees – Welcome to Croatia na kojoj se redovito objavljuju novi sadržaji vezano uz izbjeglice.

Bitno.net