Konzervativci, koji imaju većinu u Parlamentu, nakon više od godinu dana „guranja“ zakona osigurali su dovoljan broj glasova u oba doma parlamenta te reinterpretirali članak 9. Ustava koji odbacuje rat kao sredstvo rješavanja međunarodnih sukoba. Izglasani prijedlog omogućuje tzv. „kolektivnu samoobranu“, do sada zabranjenu, a odnosi se na sudjelovanje u mirovnim misijama i obrani saveznika u slučaju napada. Vojska je do sada mogla sudjelovati isključivo u humanitarnim misijama, kako je određeno Ustavom nametnutim od strane Sjedinjenih Američkih Država nakon poraza u II. svjetskom ratu. Time je uspostavljena 70-godišnja tradicija pacifizma koja je ovim činom stavljena u pitanje.

Japanski biskupi bili su posebno aktivni u borbi protiv navedenog zakona. Japanska biskupska konferencija odaslala je protestno pismo premijeru Abeu uoči izglasavanja zakona u Donjem domu, nazvavši  zakon koji je direktno proturječan Ustavu „neprihvatljivim“ pritom izjavivši kako je „ono što preostaje nakon uništenja konstitucionalizma, dominacija diktature“. Japanski biskupi podsjetili su kako zbog politike pacifizma Japan 70 godina u ratu nije prouzročio žrtve, ni među Japancima ni među strancima, dok je međunarodno društvo bilo pogođeno neprekidnim oružanim sukobima.

Nakon što je zakon izglasan u oba doma oglasio se biskup Niigate Isao Kikuchi  kazavši kako Crkva ne treba biti „naivna u vezi realnosti problema u međunarodnoj politici i nacionalnoj sigurnosti“ ali se ne treba niti „bojati djelovati po moralnim principima utemeljenima u vjeri“. Biskup je također naglasio kako ga je rastužio „nedostatak moralnih principa među političarima za vrijeme razgovora o pitanju koje je povezano s ljudskim životom“ naglasivši kako će Crkva nastaviti podsjećati političare i javnost kako je najvažnija tema “zaštita života i svega stvorenog, a ne kako se boriti“.

Izglasavanje spornog zakona, zbog kojeg je došlo i do fizičkog obračuna u Parlamentu, izazvalo je masovne prosvjede ispred Parlamenta u kojima je sudjelovalo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Također, istraživanje javnog mnijenja objavljeno u japanskim novinama The Asahi Shimbun, pokazuje kako je većina stanovnika Japana (54%) protiv donošenja zakona dok isti podržava samo 29% ispitanih.

Tino Krvavica | Bitno.net