U Ukrajini još uvijek traju protesti protiv diktature predsjednika Viktora Janukoviča. Većina kršćanskih crkvi i denominacija podržava zahtjeve prosvjednika za demokratizacijom zemlje. Štoviše, težnje Ukrajinaca za slobodom i demokracijom podržao je i Sveti Otac Franjo u svom pismu upućenom poglavaru Ukrajinske grkokatoličke crkve velikom nadbiskupu kijevsko-galičkom mons. Svjatoslavu Ševčuku od 10.01.2014.

Inače, Papu i poglavara ukrajinskih grkokatolika veže dulje poznanstvo iz Argentine. Svojedobno je kardinal Jorge Mario Bergoglio kao nadbiskup Buenos Airesa bio neizravni crkveni poglavar biskupu za ukrajinske grkokatolike u Argentini, mons. Ševčuku. Osim toga budući Papa bio je nekada odgajan u salezijanskoj školi te jedan od njegovih odgojitelja, kojega je osobno cijenio bio je ukrajinski salezijanac grkokatolik p. Obad. Kao što je to i sam izjavio u jednom od svojih intervjua, Papa dosta dobro poznaje Ukrajinsku grkokatoličku crkvu i uvijek se zanima za prilike u Ukrajini.

U isto vrijeme ukrajinski režim smatra katolike svojim neprijateljima, tako da su ukrajinski grkokatolici i rimokatolici česta meta državnih pritisaka. Ti su pritisci svoj vrhunac dosegnuli u prijetnji državne vlasti da će ukinuti Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkva legalan status u Ukrajini i staviti je izvan zakona. Naime, vlada je uputila mons. Ševčuku službeno pismo u kojem izražava svoju namjeru da ukine legalan status Crkvi radi javnih molitvi za mirno rješenje ukrajinskog konflikta. Valja naglasiti da ukrajinski zakoni ne zabranjuju molitvu na javnim mjestima.

Takve prijetnje izazvale su veliko nezadovoljstvo u ukrajinskom društvu. Katolički episkopat oba obreda izrazio je međusobnu solidarnost, ali i protest protiv vladinih prijetnji. Opozicijski zastupnici u ukrajinskom parlamentu, ali i nekolicina zastupnika vladajuće stranke izrazili su oštri protest protiv vladine samovolje i pokušaja progona katolika u Ukrajini. Svoju solidarnost sa ukrajinski katolicima izrazili su i pravoslavci koji se nalaze izvan zajedništva sa patrijarhom Moskve.  Istodobno, pravoslavci koji su u zajedništvu s Moskvom podržali su politiku ukrajinskih vlasti prema katolicima te su čak i prosvjedovali protiv katolika u Kijevu.

Drama ukrajinskog konflikta pogoršava se nasilničkim ponašanjem ukrajinskih vlasti koji protuzakonito zatvaraju i progone prosvjednike, primjenjujući pri tome grubu silu te tako broj stradalih i ranjenih usljed policijskog nasilja stalno raste.

Ovih je dana bivši poglavar ukrajinskih grkokatolika veliki nadbiskup u miru kardinal Ljubomir Huzar opomenuo narod da se čuva nasilja, ali je također naglasio da prema Božjim zapovijedima i prirodnom moralnom zakonu narod ima pravo na samoobranu pa čak i oružanu pred državnim nasiljem, ako to nasilje ugrožava živote velikog broja građana.

Za Bitno.net iz Ukrajine

Orest Wilczynski, svećenik Ukrajinske grkokatoličke crkve