kolaž rimskog gradonačelnika Ignazia Marina i pape

„Ja nisam pozvao gradonačelnika Marina, je li to jasno? Nisam to napravio, a pitao sam organizatore koji tvrde da ga ni oni nisu pozvali. Došao je. Predstavlja se katolikom i došao je spontano“, rekao je Papa, a mediji prenose kako je pauzirao između svake riječi što je dalo dodatnu težinu izrečenom. Navodno je gradonačelnik inzistirao na susretu s Papom tijekom njegova boravka u Philadelphiji.

Incident, o kojem talijanski mediji pišu već nekoliko dana, dodatno se razbuktao kada je voditelj talijanske radio emisije La Zanzara, pretvarajući se da je talijanski  premijer Matteo Renzi nazvao biskupa Vincenza Paglia, predsjednika Papinskog vijeća za obitelj i glavnog organizatora Svjetskog dana obitelji u Philadelphiji, pitajući ga kako se događaj zaista odvio.

Kako piše La Stampa, biskup Paglia izjavio je da je Marino htio „iskoristiti situaciju, zbog čega je Broj jedan bio uzrujan“, pri čemu je mislio na samog Svetog Oca. Biskup je nastavio: „Gradonačelnik je jedna dobra osoba. Ali nitko ga nije zvao. Nitko ga nije zvao. Papa je bio bijesan“.

Nakon što je snimka izbila u javnost glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi izjavio je kako Vatikan nije u sukobu s talijanskim vlastima: „Izjave dane u privatnom razgovoru, dobivene pomoću obmana koje su neprihvatljive, ne mogu ni na koji način izražavati stav Svete Stolice“, nadodao je.

S obzirom na narušene odnose između predstavnika vlasti jedne i druge strane, postavlja se pitanje nužne suradnje Vatikana i rimskih vlasti vezano uz Godinu milosrđa tijekom koje se procjenjuje da će Rim i Vatikan posjetiti oko 20 milijuna hodočasnika.

Mediji pišu kako rimski gradonačelnik od početka mandata nije dobro primljen unutar vatikanskih zidina jer unatoč svom navodnom katolicizmu, podržava gay brakove, abortus i eutanaziju.

Guardian također prenosi kako je Ignazio Marino, inače član Demokratske stranke, izrazito nepopularan među talijanskim medijima koji ga prozivaju za nesposobnost, a sukob s Papom mogao bi mu samo dodatno naškoditi.

Tino Krvavica | Bitno.net