Vatikan je potvrdio datum objave izvješća o nekadašnjem kardinalu Theodoru McCarricku, optuženom za više instanci seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja.

U priopćenju koje potpisuje Matteo Bruni, direktor Tiskovnog ureda Svete Stolice, stoji: “U utorak, 10. studenog 2020., u 14 sati Sveta Stolica objavit će ‘Izvješće o institucionalnom znanju i procesu donošenja odluka Svete Stolice povezanih s bivšim kardinalom Theodorom Edgarom McCarrickom (od 1930. do 2017.)’, koju je po nalogu pape Franje sastavilo Državno tajništvo.”

Podsjećamo, taj se datum već spominjao u nekim američkim katoličkim medijima, a povezan je s početkom godišnjeg zasjedanja američkih katoličkih biskupa koje će se održati samo nekoliko dana kasnije, 16. i 17. studenog.

Slučaj je jučer komentirao i newyorški kardinal Timothy Dolan. U zapisu na svom blogu Dolan je ustvrdio kako bi objava izvješća mogla biti nova “šaka u oko” za Katoličku Crkvu.

“Čekamo objavu tzv. ‘McCarrickovog izvješća’ od strane Svete Stolice, u kojem se detaljno navodi grozna priča nekadašnjeg kardinala. To bi mogla biti još jedna ‘šaka u oko’ za Crkvu. No bolje je da priča izađe u javnost, sa svim svojim odvratnim detaljima, kako bi donijela barem neki mir žrtvama, ali i poslužila kao lekcija kako spriječiti da se nešto slično dogodi u budućnosti”, napisao je Dolan, dodavši kako “možemo zahvaliti papi Franji što je održao obećanje o sastavljanju i objavi ovog izvješća”.

Osramoćeni američki kardinal bio je možda najvažnija crkvena tema 2018. godine nakon što su se pojavile optužbe da je desetljećima kao svećenik i biskup sudjelovao u seksualnim zlostavljanjima. Sam papa Franjo otpustio ga je u međuvremenu iz kleričkog staleža zbog “seksualnog zlostavljanja pokornika tijekom ispovijedi te grijeha protiv šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima i odraslima s otežavajućim čimbenikom zlouporabe moći”.

Na kraju, dodajmo kako je skandal osramoćenog prelata zahvatio i samog Svetog Oca. Naime, bivši apostolski nuncij pri SAD-u nadbiskup Carlo Maria Viganò optužio je papu Franju, zajedno s drugim pripadnicima klera, da je štitio McCarricka te ga pozvao da podnese ostavku na mjestu papinske službe. Optužbe su izazvale veliku raspravu i kritike, no Sveti Otac na njih nije odgovorio.